Evenimentul zilei

Ma03192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Activitățile militare ruse în Transnistria, motiv de dezbatere în Parlament

Activitățile militare ruse în Transnistria, motiv de dezbatere în Parlament Recomandat

12 Iulie 2018 - 

Recentele manevre militare ale Grupului Operativ al Trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană din luna iunie au generat dezbateri aprinse în Parlamentul Republicii Moldova.

Deputatul liberal Roman Boțan, fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică a acuzat, joi, aceste manevre și a cerut audierea în Parlament a șefilor structurilor de forță și a reprezentanților Biroului pentru Reintegrare.

La rândul lor, deputații puterii nu au susținut inițativa deputatului din opoziție, dar președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că va convoca săptămâna viitoare o ședință a platformei parlamentare privind reintegrarea țării, unde vor fi invitați și responsabili ai structurilor de forță.

Trupele ruse staționate peste Nistru au făcut o serie de manevre neautorizate în prealabil, în timpul exăminării de către ONU a proiectului de rezoluție depus de Moldova, privind retragerea trupelor ruse din regiune, votat ulterior pozitiv.

Miercuri, NATO a cerut în declarația finală a summit-ului NATO, ce se desfășoară în aceste zile la Bruxelles, ca Federația Rusă să-și retragă trupele staționate ilegal pe teritoriile R. Moldova, Ucraina și Georgia.

Numai în 2017, Rusia și forțele separatiste transnistrene au efectuat peste 200 de exerciții militare în stânga Nistrului, fapt ce a stârnit îngrijorarea conducerii politice și militare de la Chișinău.  

Lasă un comentariu