Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică ÎNCĂ o cerință de retragere a trupelor ruse din regiune. CINE a cerut-o și cum a reacționat delegația Federației Ruse

ÎNCĂ o cerință de retragere a trupelor ruse din regiune. CINE a cerut-o și cum a reacționat delegația Federației Ruse Recomandat

12 Iulie 2018 - 

Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE a adoptat, miercuri, la Berlin, o declaraţie care se referă inclusiv la reglementarea problemei transnistrene, în care se cere de asemenea, retragerea trupelor ruse din Republica Moldova și înlocuirea actualei misiuni militare de pacificare cu una civil sub mandat internațional.

Declaraţia a fost adoptată în lipsa delegaţiei ruse, care a părăsit sala de şedinţe din cauza divergenţelor pe unele puncte ale documentului.

Șeful delegației moldoveneşti la AP OSCE, deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a mulţumit delegaţiilor care au sprijinit Moldova şi şi-a exprimat satisfacția în legătură cu faptul că Adunarea „înțelege necesitatea unor eforturi și acțiuni comune, pentru a obține retragerea definitivă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Cu sprijinul OSCE și al ONU, vom reuşi să rezolve problema. Partidul de guvernământ din Moldova și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, intenționează să fie în continuare pragmatici şi fermi în atingerea obiectivelor propuse”, a Sergiu Sârbu, citat de Infotag.

Declaraţia conţine peste 170 de prevederi, pregătite de comitetele de bază ale AP (pentru afaceri politice și securitate; pentru afaceri economice, știință, tehnologie și mediu; democrație, drepturile omului și afaceri umanitare).

Acestea acoperă o gamă largă de probleme legate de acţiunile de combatere a terorismului, combaterea propagandei ce incită la ură, economia digitală, problemele demografice, precum și conflictele înghețate, în special în Georgia și Moldova.  

Lasă un comentariu