Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Putin îl „resuscitează” pe Dmitri Kozak. CE misiune i-a trasat acestuia pentru R. Moldova

Putin îl „resuscitează” pe Dmitri Kozak. CE misiune i-a trasat acestuia pentru R. Moldova Recomandat

12 Iulie 2018 - 

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit, joi, pe vicepremierul rus Dmitri Kozak drept reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, se precizează într-un decret publicat în Monitorul Oficial al Federației Ruse.

Kozak îl va înlocui astfel pe poziția similară pe fostul vicepremier Dmitri Rogozin, ce care nu mai face parte din guvernul nou al premierul Dmitri Medvedev, dar a fost instalat la conducerea Agenției Federale Spațiale „Roscosmos”.

La începutul lunii iulie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a descris relațiile dintre Moscova și Chișinău în imagini sumbre, relatează agenția de știri Rosbalt, apropiată Kremlinului.

Numirea lui Kozak vine în contextul recent al adoptării, luna trecută, a unui proiect de rezoluție de către ONU în care se face referire la necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria.

Miercuri, NATO a inclus în premieră R. Moldova în declarația finală a summit-ului Alianței de la Bruxelles, alături de Ucraina și Georgia, acolo unde se cere retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul acestor țări.

Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”ce purta numele inițiatorul său Dmitri Kozak, a fost o propunere din 2003 ce viza o soluționare definitivă a conflictului dintre Republica Moldova și regimul separatist de la Tiraspol, prin constituirea unui stat moldovenesc federal.

Documentul mai pevedea și staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani (până în 2023). Planul Kozak a fost respins în cele din urmă de către președintele de atunci Vladimir Voronin, spre nemulțumirea Moscovei. Moscova și-a menifestat iritarea în câteva rânduri legat de noile aduceri în discuție, la nivel internațional, a retragerii trupelor sale din Transnistria, dar și de înlocuirea misiunii de pacificare militare cu una internațional civilă sub un mandat internațional. 

Lasă un comentariu