Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică LIBER la o nouă SPĂLĂTORIE de bani în Moldova! „Dizidentul” DODON și-a dat semnătura pe Legea Amnistiei Fiscale a PD-ului

LIBER la o nouă SPĂLĂTORIE de bani în Moldova! „Dizidentul” DODON și-a dat semnătura pe Legea Amnistiei Fiscale a PD-ului Recomandat

09 August 2018 - 

După „furtul miliardului”, Republica Moldova ar putea reveni pe harta neagră a lumii ca cel mai nou punct de spălare a banilor negri, iar președintele Igor Dodon a anunțat, joi, pe pagina sa de Facebook că a promulgat legea care legalizează această stare de fapt.

Pe lângă măsurile de fiscalizare mai atractivă pentru cetățeni și companii, Republica Moldova a introdus și o măsură extrem de controversată de introducere în circuit legal a banilor proveniți din surse ilicite contra unei taxe de 3% către stat. Împreună cu legea cetățeniei pentru 100.000 de euro sau investiții de 250.000 de euro, oricine poate deveni cetățean moldovean și introduce în circuitul financiar legal orice sumă iobțină ilicit, pe care o va „albi” contra unui procent de 3%.

„Anunț că voi promulga aceste legi din următoarele considerente”, a scris Dodon care a înșiruire nu mai puțin de cinci motive pentru promulgare.

Acestea sunt:

1. În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea tîrziu. O reformă întîrziată, chiar dacă conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decît o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală.

2. Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înțeles greșeala pe care a făcut-o atunci cînd a renunțat la reforma din 2007 și încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldovenești într-o albie a dezvoltării. După 10 ani, guvernanții au ajuns să aplice soluții economice pe care le-au criticat cîndva. Asta înseamnă că guvernarea învață greu, iar multe decizii importante le ia cu mare întîrziere.

3. Din cauza sistemului eronat de impozitare, din țară au plecat mii de antreprenori, ceea ce a prejudiciat grav economia țării.

4. În condițiile actuale, putem avea mai multă încredere în mediul de afaceri decît în clasa politică, de aceea mediul de afaceri trebuie stimulat și susținut.

  1. În loc să acționeze inteligent și preventiv, guvernarea acum joacă rolul de pompier, încercînd să soluționeze rapid o problemă care s-a acutizat. Dar acest lucru nu o va salva de faliment electoral la alegeri.

 

Legea Amnistiei Fiscale a creat largi nemulțumiri din partea partenerilor externi din Occident ai R. Moldova, care au spus la unison că acestă măsură va deschide ușa abuzurilor și a criminalități transfrontaliere. Cu toate acestea, guvernul nu a ținut cont și a încercat să găsească scuze precum că legea ar fi fost făcută împreună cu experți internaționali și că este o interpretare greșită a instituțiilor occidentale care au fost dezinformate de către presa din R. Moldova.  

Lasă un comentariu