Evenimentul zilei

Joi04182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Mișcarea de Rezistență a emis un apel important către cetățeni. CE presupune petiția pe care se cer semnături

Mișcarea de Rezistență a emis un apel important către cetățeni. CE presupune petiția pe care se cer semnături Recomandat

13 Septembrie 2018 - 

Mișcarea de Rezistență ACUM, din care fac parte partidele politice PAS, Platforma DA, PLDM, precum și lideri de opinie din societatea civilă, a anunțat, joi, înaintarea unei petiții către instituțiile europene, prin care va cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului. 

 

În document se acuză faptul că de la momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari SUA (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova împreună cu organele de drept ale țării nu au recuperat niciun bănuț, ba, dimpotrivă, protejează persoanele implicate în acest furt.

„Mulți dintre banii furați au fost cheltuiți pe teritoriul UE, astfel că există toate condițiile ca, odată sesizate, instituțiile europene să poată deschide o investigație și să înceapă urmărirea penală a cetățenilor moldoveni implicați în fraudă”, a declarat Maia Sandu, Președinta PAS. 

„Pentru ca petiția să aibă o greutate și putere cât mai mare, solidarizarea câtor mai mulți cetățeni în jurul acestei petiții este crucială”, a subliniat Andrei Năstase, Președintele PPDA.

Astfel, Mișcarea de Rezistență ACUM îndeamnă cetățenii R. Moldova, din interior sau diaspora, să semneze petiția. Documentul este adresat tuturor celor care „cred în justiție și democrație și care vor ca persoanele vinovate de furtul miliardului, protejate de justiția lui Plahotniuc, să fie trase la răspundere”.

Petiția poate fi semnată online pe site-ul www.acum.md/petitie. De asemenea, petiția mai poate fi semnată la sediile PAS de pe str. A. Mateevici 31, Platforma DA, str. 31 August 15, și PLDM, str. București 90, of. 19.

Documentul este adresat Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF-ului, Europol-ului și urmează a fi înmânată instituțiilor UE în luna noiembrie.

Până în prezent, peste 6.000 de persoane au semnat petiția, din cele 50.000 de semnături necesare.  

 

Lasă un comentariu