Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Republica Moldova: Vot pentru 'integrarea europeană' în Constituţie doar la pachet cu 'limba română'

Republica Moldova: Vot pentru 'integrarea europeană' în Constituţie doar la pachet cu 'limba română' Recomandat

28 Septembrie 2018 - 

Grupul parlamentar al Partidului Liberal (PL) şi cel al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) condiţionează votul în favoarea introducerii sintagmei de 'integrare europeană' în Constituţie de votarea modificării la Art. 13 din Legea Supremă în vederea înlocuirii 'limbii moldoveneşti' cu 'limba română' ca limbă de stat în Republica Moldova, informează vineri portalul Deschide.md.

Totuşi, deputaţii celor două grupuri parlamentare precizează că acestea sunt luările lor de poziţie din sesiunea trecută şi că subiectul nu a mai fost discutat de atunci.
Liberalul Roman Boţan a declarat pentru Deschide.md că introducerea 'limbii române' în Constituţie este mai importantă decât sintagma de 'integrare europeană'. Cu toate acestea PL este gata să voteze proiectul care se referă la vectorul de dezvoltare externă dacă Partidul Democrat (PD, de guvernare) garantează voturi suficiente pentru votarea în favoarea includerii 'limbii române' în Constituţia Republicii Moldova.
La rândul său, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că nu te poţi considera proeuropean şi să votezi pentru 'integrarea europeană' şi să spui în acelaşi timp că vorbeşti 'limba moldovenească'.
'Singura limbă recunoscută în UE drept limbă de stat în Republica Moldova este limba română', a afirmat Pistrinciuc.
Un îndemn pentru includerea 'limbii române' în Constituţie a fost exprimat joi seara şi de către preşedintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Iurie Leancă.
Şeful legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a declarat joi că va încerca să îi convingă pe parlamentarii PLDM şi PL să voteze pentru includerea în Constituţie a noţiunii de 'integrare europeană' ca vector politic principal al Republicii Moldova.
'Până în prezent avem voturile pentru operarea acestor modificări de la grupurile parlamentare ale PD şi PPEM. Am convingerea că PL şi PLDM, care se declară a fi de orientare proeuropeană, vor vota modificările în Constituţie, dar au şi ele nişte condiţii. Nu mă aştept la votul din partea Partidului Socialiştilor şi Partidului Comuniştilor, deşi o să încerc să discut şi cu liderii acestor două grupuri pentru a-i convinge', a spus Candu.

Lasă un comentariu