Evenimentul zilei

Joi05232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Deputații au votat un nou format de audieri în legătură cu furtul miliardului

Deputații au votat un nou format de audieri în legătură cu furtul miliardului Recomandat

04 Octombrie 2018 - 

Audierile responsabililor de procesul de recuperare a miliardului vor avea loc fără Procurorul General. Asta deși Eduard Harunjen a fost și el chemat la raport în Parlament.

Astfel, săptămâna viitoare, doar șeful BNM și CNA se vor prezenta în fața deputaților cu un raport. Decizia a fost luata astăzi la ședința Parlamentului, după ce socialiștii au readus audierile în discuție.
„Nu înțelegem de ce noi ignorăm acest subiect, domnule președinte Candu, deoarece Parlamentul nu a aprobat alte hotărâri, alte decizii și nu a schimbat formula privind realizarea acestei hotărâri. Avem tot dreptul să audiem Procurorul General în acest subiect sensibil de interes național”, Vlad Bătrâncea, deputat PSRM
Bartâncea a fost susținut și de fracțiunea PLDM și PL.
„De ce atunci au mers și au prezentat acea strategie, iar acum spun că nu au treabă? În acest context trebuie să se facă lumină și Parlamentul trebuie să ia atitudine, trebuie să ia partea cetățenilor”, Iurie Țap, deputat PLDM
„Noi doar nu am vrut să auzim foarte multe, noi nu avem nevoie de nume, porecle și așa mai departe dintre acei care au furat. Noi vrem să știm dacă este adevărat că au fost găsite aceste 90% din sumă”, Lilian Carp, deputat PL
Speakerul Parlamentului a reamintit că subiectul a fost deja discutat ieri în cadrul Biroului Permanent. Excluderea Procurorului General a fost definitivată astăzi prin vot.
„Propunerea era ca subiectul audierilor să fie amânat pe săptămâna viitoare și, luând în considerare demersurile care au venit, să fie limitat la format CNA și BNM. Se supune votului această propunere. Cine este pentru, vă rog să vă pronunțați prin vot. Majoritatea celor prezenți în țară au susținut amânarea audierilor în formatul corespunzător pentru săptămâna viitoare”, Andrian Candu, Președintele Parlamentului.
Solicitarea privind organizarea audierilor a venit din partea deputaților socialiști care au cerut invitarea în plen a guvernatorului BNM, a conducerii CNA și a Procuraturii Generale în legătură cu recuperarea miliardului furat și a raportului Kroll 2. În urmă cu câteva zile, procurorul General, Eduard Harunjen, i-a scris lui Andrian Candu că nu va da curs invitației din motiv că procuratura este independentă, iar invitarea în Parlament prezintă o imixtiune în procesul penal și contravine principiului separării puterilor în stat. Iar ieri, șeful CNA a cerut o amânare, din cauză că ar fi ocupat cu o misiune internațională de evaluare. Astfel, Biroul Permanent al Parlamentului a decis să amâne audierile pentru săptămâna viitoare. Unii deputați au însă rezerve, alții … nu văd o problemă în asta.
„Amânarea audierilor nu înseamnă anularea lor. Subiectul rămâne pe ordinea de zi, veți vedea, sunt ședințe, el nu va fi exclus”, Valeriu Ghilețchi, deputat PPEM.
„Obstrucția Parlamentului din partea Procurorului General”, Vladimir Țurcan, deputat PSRM.
„Este un joc făcut, cu siguranță, la cheremul guvernării”, Alina Zotea, deputat PL.

Lasă un comentariu