Evenimentul zilei

Joi03212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică O delegație a MAEIE merge la Moscova pentru consultări politice interministeriale

O delegație a MAEIE merge la Moscova pentru consultări politice interministeriale

06 Noiembrie 2018 - 

O delegație a Republicii Moldova condusă de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Tatiana Molcean, merge pe 8 noiembrie la Moscova pentru a se întâlni cu delegația rusă condusă de către viceministrul afacerilor externe, Grigori Karasin. Consultările politice interministeriale moldo-ruse vor avea loc la inițiativa Chișinăului.

Potrivit agendei, părțile urmează să examineze subiecte care țin de avansarea dialogului politic, aprofundarea cooperării în domeniul comercial-economic, social, interacțiunea în sfera cultural-umanitară etc. În cadrul discuțiilor urmează a fi abordate și subiectele problematice ale relațiilor bilaterale, inclusiv dificultățile întâmpinate la călătoriile în Federația Rusă de către oficialii moldoveni de rang înalt. 

De asemenea, sunt planificate a fi abordate proiectele de acorduri interguvernamentale privind cooperarea în domeniul migrației forței de muncă și readmisiei, precum și programul de cooperare în sfera umanitară.

Președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei conferințe de presă luni, 5 noiembrie, că respectiva vizită va reprezenta „primul contact la nivel de ministere de externe după ce, în martie 2017, Guvernul Republicii Moldova a interzis tuturor colaboratorilor instituțiilor de stat să meargă în Rusia”.

În martie 2017, conducerea de la Chișinău a transmis prin intermediul ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care au fost semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova, relatează IPN.

În notă a fost descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești etc. Tot atunci, ambasadorul rus a fost informat că până la soluționarea problemei, oficialilor moldoveni li se s-a cerut abținerea de la deplasări în Federația Rusă.

Lasă un comentariu