Evenimentul zilei

Dum05262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Republica Moldova este în această perioadă în febra pre-electorală

Republica Moldova este în această perioadă în febra pre-electorală

05 Decembrie 2018 - 

Efectul va fi însă vizibil printr-o creştere mai mare a preţurilor şi tarifelor.

Însă cum perioada de dinainte de alegeri este precum o campanie de promovare a unui produs, iar dacă la finalizarea campaniei promoționale prețul produsului revine la cel obișnuit, sub aspect electoral după alegeri economia revine la realitatea nefardată. Preţurile în 2019 – vor creşte mai tare Expereința de după alegerile din 2009, când țara s-a pomenit într-o criză economică acută sau cea de după alegerile din noiembrie 2014 când s-a aflat despre Furtul Miliardului, sunt elocvente în acest sens.
La ce surprize ne putem aștepta după alegerile din februarie 2019 încă este greu de spus, însă unul din elementele care pot fi deja anticipate este faptul că anul 2019 va fi unul al creșterii continue a prețurilor. O spune chiar Banca Națională a Moldovei în ultimul raport asupra inflației
Prin urmare, multe din „pomenile electorale” oferite în această perioadă vor fi mâncate de inflație,iar oamenii vor avea parte de o creștere reală a veniturilor mult mai modestă, în unele cazuri chiar descreștere.
Mai mult! După cum constată chiar BNM, aceste daruri electorale vor fi și unul din factorii care vor contribui la o inflație mai mare. Astfel, banca centrală constată în ultimul raport asupra inflației că rata anuală a inflației se va diminua până la finele anului curent până la nivelul de 1,9%, în timp ce pe parcursul anului 2019 „evoluția inflației va fi ascendentă”. Se anticipează că pentru primele două trimestre consecutive din 2019 aceasta se va afla sub limita de jos (3,5%) a intervalului de țintire a inflației, iar la finele anului viitor va urca peste limita superioară (6,5%) a intervalului de variație, ajungînd în ultimul trimestru al anului la 7,4%.

Lasă un comentariu