Evenimentul zilei

Vi11222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Certificatul de integritate confirmă „relația omului cu statul” și nu spun dacă persoana este bună sau rea

Certificatul de integritate confirmă „relația omului cu statul” și nu spun dacă persoana este bună sau rea Recomandat

31 Decembrie 2018 - 

Certificatul de integritate, care a fost introdus drept așa-zis filtru de integritate pentru viitorii demnitari și funcționari publici, confirmă „relația omului cu statul” și nu spun dacă persoana este bună sau rea. Cel puțin asta afirmă într-un interviu la Radio Europa Liberă fostul președinte CEC și actualul membru al comisiei, Iurie Ciocan.

Declarația a fost făcută în contextul în care mai multe voci s-au întrebat despre corectitudinea acordării unui certificat de integritate pentru primarul de Orhei, Ilan Șor, condamnat în prima instanță.

„Noi avem în legislație stabilite posibilități de a aplica pedepse complementare cetățenilor prin limitarea dreptul acestora de a ocupa anumite funcții. Dacă o asemenea pedeapsă complementară a fost aplicată noi ca şi organ electoral nu vom admite acest cetățean să participe în alegeri. Or, dacă cetățeanul a fost anterior judecat, şi-a ispășit pedeapsa acum este cu drepturi depline să meargă să candideze”, spune Ciocan.

Întrebat concret despre Șor, Ciocan a precizat că „el nu este condamnat definitiv”. „Respectiv noi mergem cu prezumția nevinovăției până la hotărârea definitivă a instanței de judecată. Certificatele date ele nu confirmă integritatea internă şi morală a omului, ele confirmă relaţia lui cu statul, cu organele de urmărire penală, cu instanțele de judecată”, a stăruit Ciocan.

Șor va candida și pe listă de partid, dar și pe circumscripția nr.18, Orhei și Călărași. Mai mult, acesta spune că intenționează să devină premier și să transfere clădirea Guvernului în orașul Orhei.

Lasă un comentariu