Evenimentul zilei

Joi10172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică DOC// A pierdut partida: SOCIALISTUL Oleg Savva, obligat să-și ceară scuze de la jurnalista CIJM, Mariana Colun, pentru injuriile și amenințările cu bătaia pe care i le-a adus

DOC// A pierdut partida: SOCIALISTUL Oleg Savva, obligat să-și ceară scuze de la jurnalista CIJM, Mariana Colun, pentru injuriile și amenințările cu bătaia pe care i le-a adus Recomandat

28 Februarie 2019 - 

Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității a constatat că deputatul socialist Oleg Savva (foto dreapta) a instigat la discriminare pe criteriu de sex, statut profesional și origine națională, atunci când a atacat-o verbal, pe o rețea de socializare, pe reportera Centrului de Investigații Jurnalistice, Mariana Colun, relatează portalul anticoruptie.md.

Conform deciziei Consiliului, Savva este obligat să prezinte scuze publice pentru afirmațiile instigatoare la discriminare, prin intermediul rețelei de socializare în care au fost postate enunțurile discriminatorii.

Centrul de Terminologie a răspuns, la solicitarea Centrului de Investigații Jurnalistice și a jurnalistei Mariana Colun, că expresiile utilizate de Oleg Savva în raport cu jurnalista de investigație ”au avut scopul de a o umili, a o prezenta într-o lumină proastă, prin urmare, sunt injurioase și, adresate unei persoane în public, lezează demnitatea și onoarea acesteia”.

Amintim că Avocatul Poporului și Comisia juridică numiri și imunități din Parlament au refuzat să cerceteze cazul în care deputatul socialist Oleg Savva a agresat o reporteră a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Ombudsmanul Mihai Cotorobai a trimis plângerea jurnalistei și sesizarea Centrului de Investigații Jurnalistice Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, iar Comisia parlamentară, deși recunoaște că „deputatul este obligat prin lege să respecte cu strictețe Constituția, legile și normele etice și morale”, ne-a răspuns că este „în imposibilitatea examinării și soluționării unor astfel de cazuri”, mai scrie sursa menționată.

Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) și reportera Mariana Colun au depus plângeri și demersuri către mai multe instituții, prin care au solicitat organelor abilitate să investigheze cazul, dar și comportamentul parlamentarului socialist. Au mai fost sesizate Inspectoratul General de Poliție, Procuratura Generală, care până în prezent nu au venit cu niciun răspuns.

Parlamentarul Oleg Savva s-a arătat nemulțumit că a fost vizat într-un material, realizat în cadrul campaniei Pentru un Parlament curat. El a numit reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Las să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

„Așa și nu te poți liniști... Am trimis deja o cerere prealabilă. ... scuipați, oricum nimeni nu va vota pentru monștrii voștri morali. Citeste articolul... scris de o fetișcană necărturară. Și nici o singură inițiativă legislativă nu a fost retrasă de mine. Mincinoaso!!!!! Și scrieți că aceste inițiative îi vizează și pe combatanții din regiunea transnistreană. Explicați acestor veterani ce aveți împotriva lor”, a mai scris Oleg Savva.

„Niște lepădături sunt jurnaliștii voștri păduchioși”, mai scrie deputatul socialist la adresa Marianei Colun, dar și a jurnalistului Vasile Năstase, autor al emisiunii ”60 de minute” de la Jurnal TV.

Atacurile verbale ale deputatului socialist Oleg Savva au continuat, ulterior cu o intensitate mai mare și au generat alte comentarii incitante la ură și amenințări la adresa reporterei CIJM în parte, dar și împotriva presei în general.

Socialistul a mers și mai departe, amenințând jurnalista cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Las să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a mai comentat parlamentarul. „În română vei vorbi în patria ta, România”, a mai scris Oleg Savva.  

Lasă un comentariu