Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Republica Moldova a îndeplinit doar o treime din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

Republica Moldova a îndeplinit doar o treime din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

11 Martie 2019 - 

Astfel, în cele doar șapte luni până la sfârșitul acestui an, atunci când expiră agenda de asociere, autoritățile de la Chișinău trebuie să asigure îndeplinirea a încă o mie de acțiuni.

 

Rata de realizare Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE a fost de 48,5 la sută, spun experții.

Au fost îndeplinire 465 de măsuri îndeplinite, o bună parte din acțiuni sunt în proces de realizare, iar 140 de măsuri nu au fost nici măcar inițiate.

Potrivit experților, în această perioadă s-a atestat o lipsă de progres în domeniul dialogului politic și la capitolul reforme.

„Dialogul politic nu a cunoscut evoluții importante, odată cu anularea alegerilor locale, s-a redus interacțiunea cu UE. Nu s-a inregistrat progres privind dialogul între autoritati și societatea civilă. În ceea ce privește programul drumuri bune, ramâne dubii: calitatea drumurilor, cheltuirea banilor”, au declarat experții.

În domeniul justiției, libertății și securității există un progres redus, singurele rezultate obținute referindu-se la domeniul migrației și azilului, gestionarea frontierelor, legea privind avertizorii de integritate. Totuși nu a existat un proges în domeniul reformei justiției.

A existat un progres moderat în ceea ce privește comerțul, dar și cooperarea sectorială cu UE, în special în domeniul gestionării finanțelor publice, sectorului financiar-bancar, transporturilor, sectorul energetic.

La general, gradul total de implementare al Planului de acțiuni în cei doi ani este doar de o treime din cele 1500 de măsuri. Până la sfârșitul anului curent când expiră agenda de asociere, autoritățile trebuie să implementeze încă o mie de măsuri, adică două treimi din acord.

„Va fi o provocare pentru noul Guvern. Până la sfârșitul anului curent, când expiră agenda de asociere, autoritățile trebuie să implementeze o mie de măsuri, adică două treimi din acord. De viteza cu care noul guvern creat va reuși să indeplinească acele derapaje va depinde dacă Moldova va avansa pe agenda de asociere”, au mai spus experții.

Raportul a fost realizat cu suportul cu Fundației germane Konrad Adenauer și în parteneriat cu Platforma Națională a a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.

Lasă un comentariu