Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Reacția PSRM, după refuzul blocului ACUM de a iniția discuții pentru crearea unei majorități parlamentare

Reacția PSRM, după refuzul blocului ACUM de a iniția discuții pentru crearea unei majorități parlamentare

12 Martie 2019 - 

Partidul Socialiștilor regretă „politica struțului adoptată de către blocul ACUM”, care a „preferat să bage capul în nisip și să nu îi pese de evoluția politică de mai departe a țării”. 

Este declarația secretarului pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, făcută într-un briefing de presă, ca urmare a refuzului blocului ACUM de a iniția discuții cu socialiștii pentru crearea unei majorități parlamentare, scrie IPN.

Potrivit lui Ion Ceban, prin această poziție ACUM a indus în eroare propriii alegători, cărora le-a promis reformarea clasei politice și rezolvarea problemelor sociale și economice ale țării. În realitate, preferă să stea în opoziție.

Ion Ceban a mai spus că nicio lege nu poate fi votată atât timp cât nu este aleasă conducerea Parlamentului, iar proiectele propuse de ACUM nu pot fi realizate cât nu este învestit noul Guvern. Potrivit lui Ion Ceban, PSRM consideră că „nu este corect ca unele ilegalități să fie înlocuite cu alte ilegalități”. „Pentru a salva țara, este nevoie de o majoritate parlamentară. ACUM a declarat că nu dorește o majoritate parlamentară. Abordările și declarațiile lor sunt de natură populistă și, pe alocuri, manifestă incompetență față de mecanismele de lucru în legislativ”, a menționat Ion Ceban.

PSRM, după refuzul ACUM, va convoca organele de conducere ale partidului pentru determinarea acțiunilor următoare. Nu este exclus că socialiștii își vor anunța agenda politică după prima ședință a noii legislaturi. Până atunci, va evalua cele mai potrivite scenarii care se impun în situația curentă, a mai spus Ion Ceban.

Blocul electoral ACUM DA PAS a refuzat astăzi invitația PSRM la dialog în vederea formării unei majorități parlamentare. În cadrul unui briefing de presă, liderii ACUM au amintit de faptul că, înainte de alegeri, toți candidații blocului la funcția de deputat au semnat un angajament public că nu vor face alianțe cu partidele oligarhice și anti-europene, iar acum este timpul ca aceste angajamente să fie respectate. 

Liderii ACUM au anunțat că cea mai bună soluție în situația creată este aprobarea unui set de legi privind ajustarea cadrului normativ pentru demiterea procurorului general, conducerii SIS, a membrilor CEC, conducerii CNA, a membrilor CA, conducerii ANI, CSJ etc. ACUM mai pledează pentru adoptarea unui proiect de lege privind anularea sistemului mix de vot. Blocul propune formarea a trei comisii parlamentare de anchetă. Una să investigheze furtul miliardului, cu obligarea prezentării de către Banca Națională a raportului Kroll 2. Alta – pentru a vedea consecințele implementării Legii privind amnistia capitalului. Și a treia – pentru anchetarea operațiunilor de spălare a banilor.

După alegerile din 24 februarie, PSRM a acumulat 35 de mandate în noul Parlament, PDM – 30, Blocul electoral ACUM DA PAS – 26 de fotolii de deputat, Partidul Politic Şor – 7, iar trei deputați au acces independent.

 

Lasă un comentariu