Evenimentul zilei

Dum05192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Președinta PAS, Maia Sandu: „Alegerile anticipate sunt posibile în condiţiile în care Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-şi oficializeze mariajul cu Partidul Socialiştilor înainte de alegerile locale”

VIDEO// Președinta PAS, Maia Sandu: „Alegerile anticipate sunt posibile în condiţiile în care Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-şi oficializeze mariajul cu Partidul Socialiştilor înainte de alegerile locale” Recomandat

14 Martie 2019 - 

Dreapta nu visează la revanşă. Dreapta visează la democraţie. Dreapta visează la un stat de drept, la justiţie independentă. Dreapta nu consideră că Plahotniuc poate să se schimbe. Declaraţiile au fost făcute de Maia Sandu, preşedinta PAS, copreşedinta Blocului ACUM, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

Media

VC: privesc.eu

„Spunem nu oricărei alianţe cu Partidul Socialiştilor sau cu Partidul Democrat, nemaivorbind de Partidul Şor”, a reafirmat Maia Sandu. „Ieri am venit cu un pachet de propuneri, pe care noi le adresăm tuturor deputaţilor care au fost aleşi în acest Parlament. Şi o să vedem câţi dintre ei sunt oameni care chiar vor să reprezinte interesul cetăţeanului”, a anunţat copreşedinta Blocului ACUM.

Setul de propuneri făcut public de Blocul ACUM presupune dezoligarhizarea statului, declararea stării excepţionale în sistemul judecătoresc, declararea oficială a Republicii Moldova ca fiind un stat capturat.

Maia Sandu a comentat declaraţia secretarulului pentru ideologie al socialiştilor, Ion Ceban, potrivit căruia iniţiativele Blocului ACUM ar denota „populism şi incompetenţă, pentru că e nevoie de un parlament cu organele de lucru constituite şi de un guvern învestit”. Copreşedinta Blocului ACUM a punctat că nu este nevoie de guvern pentru a vota setul de propuneri.

„Nu e nevoie de Guvern pentru a adopta iniţiativele legislative pe care noi le propunem în contextul obiectivelor anunţate. Nu e nevoie de Guvern şi nu discutăm despre Guvern sub nicio formă. Pentru alegerea organelor de conducere în Parlament noi avem câteva soluţii tehnice pe care o să le discutăm odată ajunşi în sesiunile plenare ale Parlamentului”, a mai adăugat lidera PAS.

Preşedinta PAS a mai menţionat că pe 20–22 martie se va afla la Bruxelles unde o să discute cu factorii de decizie din UE, partenerii Republicii Moldova, despre „alegerile fraudate”, dar şi despre agenda Blocului ACUM, care, precizează politiciana, este şi agenda partenerilor externi.

Maia Sandu este de părere că alegerile anticipate sunt posibile în condiţiile în care „Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-şi oficializeze mariajul cu Partidul Socialiştilor înainte de alegerile locale. Alegerile anticipate ar trebui să se realizeze în condiţii corecte în cadrul unui sistem electoral proporţional şi cu condiţia eliberării instituţiilor cheie de sub controlul oligarhilor”. Maia Sandu consideră că alegerile anticipate ar schimba raportul de forţe şi prin urmare, nu reprezintă o problemă în situaţia în care acestea ar fi libere şi corecte.

Copreşedinta Blocului ACUM, fiind întrebată dacă blocul electoral, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, ar putea să formeze de unul singur guvernarea, obţinând cel puţin 51 de mandate, având în vedere faptul că în toată perioada de independenţă a R. Moldova au avut loc, inclusiv cu acest scrutin electoral, 10 alegeri parlamentare şi niciodată un partid de orientare democratică, de dreapta nu a reuşit să formeze de unul singur guvernarea. De fiecare dată, un partid situat pe segmentul dreapta a avut nevoie să facă alianţă sau cu un partid de centru-stânga, sau cu un partid de centru-dreapta. Cu toate acestea, Maia Sandu a declarat că există „o mare probabilitate”.

„Vreau să vă amintesc că blocul nu este un singur partid. Blocul este o alianţă din două partide, plus oameni care vin din societatea civilă. Dacă aceste alegeri ar fi libere şi corecte, şansele sunt foarte mari. Cu siguranţă Blocul ACUM ar fi luat mult mai mult decât ceea ce am văzut noi acum, decât ceea ce s-a întâmplat”.

Lasă un comentariu