Evenimentul zilei

Joi08222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Românii din R. Moldova trebuie să înțeleagă că europarlamentarele sunt și despre viitorul lor

Românii din R. Moldova trebuie să înțeleagă că europarlamentarele sunt și despre viitorul lor Recomandat

21 Mai 2019 - 

Cetățenii români din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că actualele alegeri europarlamentare sunt și despre viitorul lor. 

România și Republica Moldova au un destin comun în Uniunea Europeană. Chiar dacă Moldova nu face parte din UE, România îi va fi avocat al integrării europene. Declarația aparține deputatului român Matei-Adrian Dobrovie și a fost făcută în platoul postului TVR Moldova, scrie IPN.

Potrivit lui, europenizarea societății din Republica Moldova înseamnă, practic, instituții viabile, justiție funcțională, luptă anticorupție, standarde democratice respectate. „Aceste alegeri au o miză și pentru Republica Moldova”, a declarat Matei-Adrian Dobrovie. Oficialul român a menționat că formațiunea pe care o reprezintă va face tot posibilul ca Moldova să nu cadă într-o zonă de ignorare, ci să poată să fie susținută cu abordarea de condiționare a finanțărilor.

Ion Tăbârță, expert la IDIS „Viitorul”, consideră că europarlamentarele au o anumită miză pentru Republica Moldov pentru că reieșind din configurația Parlamentului European, ulterior, va depinde abordarea pe care o va avea UE față de țările vecine și față de partenerii care nu sunt membri ai comunității europene. 

„De aceea, un Parlament European care va fi mai atent, va fi mai preocupat de problemele de vecinătate, de asemenea țări ca Republica Moldova în anumite situații, va fi un sprijin pentru statul nostru. Totodată, trebuie să înțelegem foarte bine că indiferent ce coloratură va avea Parlamentul European, indiferent de care va fi strategia de dezvoltare a UE față de vecinii săi, totul va depinde de ce vom face noi aici”, a declarat expertul.

În opinia lui, ar putea exista un Parlament European foarte predispus față de Republica Moldova, dar dacă Moldova nu va reuși să implementeze prevederile Acordului de Asociere, atunci relația ei cu UE va patina pe loc și nu se va dezvolta în direcția în care și-o doresc cetățenii.

Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc duminică, 26 mai. În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare unde își vor putea exercita dreptul la vot cei cu cetățenie română.

 

Lasă un comentariu