Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Blocul ACUM a organizat o acțiune de protest în fața Guvernului: „Jos prețurile!”

VIDEO// Blocul ACUM a organizat o acțiune de protest în fața Guvernului: „Jos prețurile!”

23 Mai 2019 - 

Blocul ACUM a organizat joi, 23 mai, o acțiune de protest în fața Guvernului împotriva majorării prețurilor la carburanți, dar și la produsele de primă necesitate.

Media

Manifestanții au cerut autorităților să lupte cu interesele de cartel în domeniul carburanților, dar și să susțină producătorii locali de cartofi. În timp ce membrii și simpatizanții ACUM scandau în fața Casei Guvernului, în preajma lor s-a organizat o contramanifestație, iar participanții la ea au declarat că „politicienii trebuie să se apuce de lucru”. La fața locului au intervenit zeci de polițiști, care au format cordoane vii între cele două tabere de protestatari, scrie IPN.

„Prieteni, iată așa se trăiește într-un stat mafiotizat, într-un stat în care un proxenet penal și politic a pus stăpânire pe toate instituțiile statului. Neapărat vor găsi niște oameni nevoiași, care vor fi scoși să facă contramanifestații. Ăsta este statul lui Plahotniuc. Avem nevoie cu toții de consolidarea eforturilor noastre. Vom face tot ce ne stă în puteri ca mai multă lume să înțeleagă, să discearnă între adevăr și minciună, între bandiți și cei care se bat cu bandiții”, a declarat liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Andrei Năstase.  

„Noi le cerem celor din această clădire, clădirea Guvernului, chiar dacă nu ar trebui să mai fie aici, pentru că nu i-au votat cetățenii, dar e responsabilitatea lor în continuare să promoveze politici corecte și transparente. Noi cerem de la toate instituțiile statului – de la Consiliul Concurenții, de la ANRE, de la alte instituții vizate – să urmărească că toate procesele de schimbare a prețurilor se fac conform legii și se fac în mod transparent. De asemenea, le cerem agenților economici să fie sinceri. Dacă până acum Partidul Democrat le-a interzis să schimbe prețurile, asta trebuie să spună”, a menționat lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

În timp ce reprezentanții ACUM manifestau, în preajmă s-au adunat zeci de contramanifestanți, în mare parte tineri, chiar și minori, care își acopereau chipul în fața camerelor de luat de vedere ale jurnaliștilor. Cei mai mulți dintre ei au refuzat să discute cu presa sau să se prezinte.

Unul dintre participanții la contramanifestație, Marin Ursachi, a declarat că de doi ani a revenit în țară sperând la schimbări, însă nu se face nimic. Bărbatul a spus că a aflat despre protest de pe rețele de socializare și a venit aici să ceară stoparea falsurilor și a minciunilor spuse la acțiunea politicienilor. „În loc să lucreze, nu pot ajunge la un compromis. Indiferent de culoarea politică, trebuie să ajungă la o înțelegere și să meargă înainte”, a declarat Marin Ursachi.

„Politica este un lucru murdar, iar eu despre lucruri murdare nu vorbesc”, a declarat un participant la contramanifestație, solicitat să spună de ce a venit în fața Guvernului. Acesta a refuzat să se prezinte. Un alt participant la contramanifestație susține că a văzut anunțul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase și a decis să vină să-i întrebe pe acești politicieni ce se întâmplă în Moldova. Potrivit lui, cei doi politicieni au devenit deputați, însă în cele trei luni de la alegeri nu au făcut nimic.

Acum o săptămână, stațiile PECO au afișat la panou prețuri mai mari la carburanți. Benzina s-a scumpit cu un leu și zece bani, iar motorina cu 85 de bani. Consiliul Concurenței s-a autosesizat, declarându-se preocupat de creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere. 

Consiliul menționează că scumpirea simultană trezește îndoieli că petroliștii au acționat în mod independent, iar în acest sens a fost declanșată o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel. 

 

Lasă un comentariu