Evenimentul zilei

Sam09212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Blocul ACUM cere implicarea Procuraturii în cazul privatizării mai multor clădiri

Blocul ACUM cere implicarea Procuraturii în cazul privatizării mai multor clădiri

27 Mai 2019 - 

Blocul ACUM a depus un demers la Procuratura Generală, în care acuză „privatizarea obscură a cantinei Guvernului, vilei cu statut de monument istoric și Casei Presei (circa 2.000 de metri pătrați)”. Aceștia cer deschiderea unui dosar penal pe faptul privatizării ilicite a acestor obiecte, scrie IPN.

Potrivit deputaților, în acest caz a fost aplicată o schemă de escrocherie cu implicarea funcționarilor de rang înalt, când mai multe obiecte imobiliare de proprietate publică din centrul capitalei au fost transmise în locațiune cu câteva luni înaintea privatizării, în vederea micșorării artificiale a prețurilor de înstrăinare. Totul, fără niciun concurs de selectare a locatarului.

„Conform unui Regulament special învechit, în cazul privatizării bunurilor date în locațiune, actul de evaluare a obiectelor supuse privatizării este prezentat de către ....locatar. Adică, de persoana care în exclusivitate dispune de dreptul de a privatiza bunurile respective și nu are niciun interes să plătească mai mult. Comisia de privatizare nu este obligată să efectueze proprie evaluarea. O schemă minunată de corupție în detrimentul intereselor statului”, scrie deputatul Alexandru Slusari într-o postare pe o rețea de socializare.

În demers, deputații menționează că, la începutul lunii mai, un grup de deputați au cerut informații de la Agenția Proprietăți Publice, cu privire la companiile care au privatizat aceste obiecte, sumele privatizării, dacă a existat o permisiune a organelor responsabile de ocrotirea monumentelor etc. Ei menționează că pe site-ul Agenției Proprietății Publice nu se regăsește nicio informație la acest subiect, iar imobilele respective nici nu se regăsesc în lista bunurilor supuse privatizării.

„Am primit înapoi o scrisoare cu lecția teoretică cum legal ar trebui să aibă loc privatizarea bunurilor transmise în locațiune. Noi știm a citi actele normative. Problema este că voi nu vreți să le executați cu bună credință. Nici măcar nu ați răspuns dacă aceste obiecte au fost privatizate și cu ce preț”, scrie Alexandru Slusari.

Demersul a fost semnat de deputații ACUM: Alexandru Slusari, Igor Munteanu, Maria Ciobanu, Chiril Moțpan și Iurie Reniță.

Lasă un comentariu