Evenimentul zilei

Vi06052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică ULTIMA ORĂ//DODON, suspendat de Curtea Constituțională. CINE preia conducerea

ULTIMA ORĂ//DODON, suspendat de Curtea Constituțională. CINE preia conducerea Recomandat

09 Iunie 2019 - 

Curtea Constituțională a decis, duminică dimineață, suspendarea președintelui Igor Dodon din funcția sa. Este a șasea oară de când Dodon a preluat mandatul în decembrie 2016.

Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată într-o noua hotărâre a Curții Constituționale.

Funcția de președinte va fi asigurată de premierul Pavel Filip, au mai hotărât judecătorii CC.

„În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, explică Curtea Constituțional într-un comunicat.

Curtea Constituțională a mai emis trei hotărâri, sâmbătă seară, prin care a decis că noul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul parlamentarilor ar fi expirat.

Judecătorii CC au invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și a declarat ca neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu în fruntea Guvernului. Parlamentari blocului ACUM și cei ai PSRM au calificat aceste decizii ca fiind tentative de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii CC.

Lasă un comentariu