Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu Nicu Popescu exclude categoric Federalizarea R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu Nicu Popescu exclude categoric Federalizarea R. Moldova

11 Iunie 2019 - 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Sandu, Nicu Popescu, susține că Chișinăul își dorește relații bune cu Federația Rusă, dar asta nu înseamnă că vor fi depășite unele linii roșii, inclusiv acceptarea unui plan de federalizare a R. Moldova.

„Moldovenii nu sunt conflictuali și nu vor relații proaste cu nimeni. Rolul meu, ca poziție de star în politica externă, e să avem relații bune cu toți. Ne dorim relații bune și cu Federația Rusă, dar există niște linii roșii pe care nu le vom retrage. Astăzi când dădeam jurământul am spus că voi apăra integritatea R. Moldova. Noi nu putem federaliza R. Moldova, am jurat să apăr independența. vrem un parteneriat pragmatic cu Rusia, iar discuțiile despre federalizare ni intră în acest parteneriat. Noi vom avea un dialog pozitiv cu Rusia, iar neînțelegerile le vom depăși”, a spus Popescu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.
Acesta a mai adăugat că, actualmente, Rusia, UE și SUA au ajuns la un consens în privința R. Moldova. „Aceste puteri vor ca R. Moldova să fie o țară stabilă și în acest sens au depășit unele divergențele existente. Cu toții au spus că se vrea un transfer calm al puterii”.
Nicu Popescu a mai spus că deja a discutat cu consilierul președintelui Uniunii Europene și este în contact cu mai multe cancelarii. În acest sens, acesta a adăugat că vrea să aibă o colaborare bună cu ambasadorii moldoveni acreditați în mai multe state ale lumii, pentru a reuși readucerea R. Moldova pe „harta pozitivă” a UE. „Cei care muncesc bine vor rămâne în funcție. Pot să vă spun că 99,9 la sută din angajații MAEIE vor rămâne în funcție. Va fi o decizie a lor dacă vor sa nu să lucreze cu mine”, a conchis sursa citată.

Lasă un comentariu