Evenimentul zilei

Joi09192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Parlament:A fost modificat statutul funcției de secretar de stat

Parlament:A fost modificat statutul funcției de secretar de stat Recomandat

05 Iulie 2019 - 

Statutul funcțiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat și de șef al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat a fost schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică.

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.
Inițiativa aparține unui grup de deputați și propune schimbarea statutului funcțiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat și de șef/șef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat din funcții publice în funcții de demnitate publică, precum și instituirea funcției de secretar general al ministerului, care va substitui funcția de secretar general de stat.
Astfel, funcția de secretar de stat va deveni o funcție de demnitate publică și urmează să fie abilitată cu prerogativa de asistență a ministrului în activitatea de conducere a ministerului în procesul de realizare a programului de guvernare. Acesta va fi numit în funcție și demis de către Guvern, la propunerea ministrului, iar numărul secretarilor de stat în cadrul ministerului va fi stabilit în dependență de domeniile de activitate ale Guvernului, date în competența ministerului. Secretarul de stat va activa în subordinea nemijlocită a ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru.
Totodată, funcția de secretar general de stat va deveni secretar general al ministerului, cu statut de funcționar public de conducere de nivel superior, numit în funcție pe criterii de profesionalism, în conformitate cu Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.
Acesta va asigura realizarea legăturilor funcționale dintre conducerea ministerului și corpul de funcționari publici, precum și dintre subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului.
În lectura a II-a, proiectul a fost votat de 59 de deputații din cei prezenți la ședință. Noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Lasă un comentariu