Evenimentul zilei

Joi10172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Premierul Maia Sandu a ținut un discurs după întâlnirea sa cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski

Premierul Maia Sandu a ținut un discurs după întâlnirea sa cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski Recomandat

11 Iulie 2019 - 

Sandu și-a început discursul în ucraineană, iar apoi a ținut o cuvântare în limba engleză.

Ea a vorbit despre faptul că încă nu demult R. Moldova „era condusă din umbră de un oligarh”, însă a promis că de acum încolo, lucrurile se vor schimba. „Moldova va deveni un partener de nădejde pentru Ucraina”, a spus Sandu, de la Kiev.
Președintele Zelenski a declarat că întâlnirea sa bilaterală cu Sandu a fost una productivă.
„Acordul de Asociere cu UE e un scop comun al Ucrainei și al Moldovei. Câteva săptămâni în urmă R. Moldova era încă condusă de un oligarh din umblă, care a exploatat țara. El a transformat R. Moldova într-o zonă gri. Asta va înceta acum, și R. Moldova va deveni un partener de nădejde pentru Ucraina. Vrem să colaborăm strâns cu Ucraina în sectorul energetic și trebuie să ne fortificăm granițele împotriva contrabandei și altor acțiuni ilicite. Aș fi vrut să vin la Kiev să discutăm lucruri simple ca schimbul economic sau relații bilaterale. Dar acum avem alte probleme: instituții slabe și controlate. Moldova are nevoie de transformări radicale. Dezvoltarea în lumea modernă e bazată pe capital uman, instituții sigure și tehnologie. Moldova trebuie să ofere aceste oportunități”, a spus Sandu, la întâlnirea cu Zelenski.
Prim-ministra a vorbit, alături de șeful statului vecin, că R. Moldova „nu are de ales decât să facă o societate deschisă care să asigure oamenii că statul lucrează pentru ei”.
„Am pus capăt regimului detestat de majoritatea cetățenilor. Ucrainenii întotdeauna s-au opus opresiunii. Împărtășim aceleași valori. Suntem oameni liberi”, a conchis Sandu.
Amintim că vizita Maiei Sandu la Kiev este a treia sa vizită oficială, după ce șefa Cabinetului de Miniștri a mers la București și la Bruxelles. De menționat că omologul lui Zelenski, Igor Dodon, nu a vizitat oficial țara vecină niciodată în timpul mandatului său.

Lasă un comentariu