Evenimentul zilei

Vi12132019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Inițiativa legislativă care va permite cetățenilor să adreseze petiții colective Parlamentului

Inițiativa legislativă care va permite cetățenilor să adreseze petiții colective Parlamentului

22 Iulie 2019 - 

Doi deputaţi au elaborat o iniţiativă legislativă care oferă cetăţenilor posibilitatea să adreseze petiţii colective Parlamentului. Petiţiile vor ajunge să fie dezbătute în plen dacă vor aduna 10.000 de semnături. Proiectul a fost prezentată luni, 22 iulie, în cadrul unui briefing de presă, relatează IPN. 

Radu Marian, deputat PAS, Blocul ACUM,  a spus că petiţiile vor putea fi prezentate atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic. Parlamentul urmează să dezvolte şi un site pentru ca petiţiile să poată fi înaintate şi semnate. Semnăturile vor fi considerate valabile dacă vor fi introduse numele, prenumele, codul personal şi adresa semnatarului. Fiecare iniţiativă plasată va avea la dispoziţie 60 de zile pentru a acumula numărul necesar de semnături. 

Dacă va constata că subiectul expus în petiţie este conform interesului public, comisia de specialitate a Parlamentului va dispune elaborarea unui proiect de lege. Mecanismul de petiţionare ar urma să fie funcţional la 1 noiembrie. 

Dan Perciun, deputat PAS, Blocul ACUM, a declarat că iniţiativa vine să contribuie la consolidarea democraţiei directe în Republica Moldova. Ideea a fost inspirată din practica existentă în Parlamentul Marii Britanii. „Venim cu acest proiect ca să obligăm autorităţile să asculte de părerea cetăţenilor”, a declarat Dan Perciun. 

Autorii proiectului mai spun că iniţiativa este şi o modalitate pentru opoziţia parlamentară de a-şi promova ideile în legislativ. 

Lasă un comentariu