Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Andrei Năstase, a contestat cu Cerere Prealabilă hotărârile ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică

Andrei Năstase, a contestat cu Cerere Prealabilă hotărârile ANRE de majorare a tarifelor la energia electrică Recomandat

03 Septembrie 2019 - 

Invocînd faptul că acestea sunt ilegale, neântemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite.

„În pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, ceea ce demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizând un partid ce o controlează – Partidul Democrat. Totodată, atunci necesitatea invocată avea ca fundamentare alte argumente, ce nu mai sunt valabile la moment. Raționamentul dat este confirmat și de componența ANRE, membrii instituției fiind numiți pe criterii politice, cu încălcarea prevederilor legale exprese”, se arată în cererea prealabilă expediată ANRE-ului de către Andrei Năstase.
Totodată, liderul Platformei DA acuză instituția că nu a asigurat, la nivelul stabilit de lege, transparența în procesul decizional. „Chiar și hotărîrile contestate, cu toate că chipurile au fost dezbătute și adoptate la data de 16 august 2019, au fost plasate pe site-ul instituției încă la data de 9 august 2019, împrejurare ce presupune că dezbaterile au avut un caracter formal, totul fiind doar un scenariu ieftin”, argumentează Andrei Năstase. În opinia Platformei DA, ANRE va putea modifica aceste tarife doar după ce va dispune și va efectua un audit amănunțit la întreprinderile furnizoare, cu antrenarea exponenților societății civile, „pentru a exclude arbitrariul și abuzurile de pînă acum”. Anterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a respins acuzațiile că ar fi majorat ilegal tarifele pentru energia electrică, susținînd că decizia a fost luată „în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”.
Amintim că, pe 16 august, Consiliul de administrare al ANRE a aprobat noile prețuri la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

Lasă un comentariu