Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Moțiunea de cenzură a trecut, iar guvernul condus de Maia Sandu a căzut

Moțiunea de cenzură a trecut, iar guvernul condus de Maia Sandu a căzut Recomandat

12 Noiembrie 2019 - 

Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, iar Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot.

Maia Sandu urmează să meargă la președinte pentru a depune demisia în termen de 3 zile.

După demisia oficială, președintele urmează să convoace noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Dacă timp de 3 luni calendaristice nu este votat un Guvern nou, se vor convoca alegeri anticipate. Totuși, dacă sunt 2 tentative eșuate de investire a unui guvern, se pot convoca alegeri anticipate înainte de perioada de 3 luni calendaristice.
Amintim că PSRM a depus moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii. Guvernul condus de Maia Sandu a fost învestit în funcție pe 8 iunie 2019, după ce PSRM și ACUM au semnat o înțelegere temporară și au format majoritatea parlamentară.

Potrivit semnatarilor moțiunii, „Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele actuale și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele vieții sociale”. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției. Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție”, se menționează în moțiune.

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot, iar cei din Blocul ACUM au votat împotrivă. În timpul examinării moțiunii de cenzură, în fața clădirii Parlamentului a fost organizată o acțiune în susținerea Guvernului Sandu, transmite IPN.

Partidul Socialiștilor a înaintat moțiunea de cenzură pe 8 noiembrie ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii procuraturii, în partea ce ține de procedura de preselectare a procurorului general. Proiectul prevedea că prim-ministrul va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și va transmite lista și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor. CSP urma să aleagă unul dintre candidații propuși de premier și să îl înainteze președintelui țării.

Anterior, o moțiune de cenzură a trecut și în cazul Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. Atunci, în octombrie 2015, Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere Guvernului la propunerea Partidului Socialiștilor și Partidului Comuniștilor, cu susținerea deputaților democrați, în total 65 de deputați. Și Guvernul condus de liberal-democratul Vlad Filat a căzut în martie 2013, în urma unei moțiuni de cenzură depuse de Partidul Comuniștilor. Pentru demiterea Guvernului au votat 54 de deputați, inclusiv democrați, socialiști și doi neafiliați. Mai devreme, în 1999, când o nouă majoritate parlamentară constituită din comuniști, creștin-democrați și independenți desprinși de formațiunile de centru-dreapta au votat pentru demiterea Guvernului Sturza, demitere sprijinită și de președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

 

Lasă un comentariu