Evenimentul zilei

Ma08042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Europarlamentar: „Efectiv, Republica Moldova este sub lupă astăzi”

Europarlamentar: „Efectiv, Republica Moldova este sub lupă astăzi” Recomandat

11 Decembrie 2019 - 

Republica Moldova se află actualmente sub lupă în Uniunea Europeană. În ultima vreme, evoluțiile politice de la Chișinău sunt urmărite de la Bruxelles cu foarte mare atenție. Declarațiile aparțin deputatei europene din partea României Corina Crețu. Potrivit ei, există o anumită îngrijorare în legătură cu schimbările politice de la Chișinău, relatează IPN.

 

„Efectiv, Republica Moldova este sub lupă astăzi. La Luxemburg, în reuniunea miniștrilor de externe ai UE, a fost adăugat pe agendă punctul legat de situația din Republica Moldova, ceea ce înseamnă o preocupare și o îngrijorare. Nu putem anticipa, dar am văzut că unii discută inclusiv despre stoparea acestui ajutor financiar”, a declarat Corina Crețu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Potrivit deputatei europene, instalarea Guvernului Maia Sandu a fost o garanție pentru drumul pro-european al Republicii Moldova. „Cred că este prea devreme să se vorbească despre ceea ce face actualul Guvern, dar speranța noastră este să se continue reformele, europenizarea Republicii Moldova”, a notat oficialul.

Totodată, parlamentara europeană a afirmat că România este cel mai important sprijin al Republicii Moldova și că, indiferent de situația politică de la Chișinău, este de datoria politicienilor români să-și ajute colegii de peste Prut.

Europarlamentara a mai menționat că foarte mulți bani alocați de UE nu sunt folosiți. „Pe programul transfrontalier România-Republica Moldova, pentru perioada 2014-2020 sunt la dispoziție peste 80 de milioane de euro din care s-au cheltuit mai puțin de 10%. Acest lucru nu-l putem pune doar pe seama politicii de la Chișinău. Cred că a fost o lipsă de coordonare. În foarte mulți ani care au trecut ne-am limitat la vorbe frumoase, dar cel mai important este să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție și banii pe care îi avem”, a declarat Corina Crețu.

De asemenea, parlamentara europeană spune că Republica Moldova este cuprinsă în programul care se referă la Dunăre și conduce, împreună cu Austria, domeniul privind dezvoltarea abilităților și are bani la dispoziție în acest program, dar care iarăși nu sunt folosiți.

 

Lasă un comentariu