Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Parlamentul va reglementa mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi un denunț

Parlamentul va reglementa mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi un denunț

11 Decembrie 2019 - 

Parlamentul va reglementa mecanismul de contestare a refuzului organului de urmărire penală de a primi denunțul despre comiterea sau pregătirea comiterii unei infracțiuni. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat inițiativa, relatează IPN.

 

Potrivit proiectului, refuzul organului de urmărire penală de a primi denunțul va putea fi contestat la procuror sau procurorul ierarhic superior în termen de 15 zile de la data la care i s-a adus la cunoștință ordonanța. Ordonanța poate fi contestată la judecătorul de instrucție în termen de 10 zile de la data care i s-a adus la cunoștință.

Același proiect prevede că persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat.

În cazul în care urmărirea penală împotriva persoanei juridice se efectuează şi în privinţa reprezentantului ei legal, persoana juridică își va desemna un alt reprezentant în privința căruia nu se desfășoară un proces penal. Acest lucru va avea loc în termen de 5 zile de la momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de recunoaștere în calitate de bănuit sau în termen de 48 de ore din momentul aducerii la cunoștință a ordonanței de punere sub învinuire.

Dacă persoana juridică nu și-a desemnat un reprezentant, judecătorul de instrucție sau instanța de judecată pot desemna un reprezentant al persoanei juridice în privința căruia nu se desfășoară un proces penal.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Lasă un comentariu