Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Breaking News// Semnal puternic de la Washington: SUA se delimitează de „coruptul” Vlad Plahotniuc

Breaking News// Semnal puternic de la Washington: SUA se delimitează de „coruptul” Vlad Plahotniuc Recomandat

13 Ianuarie 2020 - 

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahtoniuc, ca fiind implicat în „semnificative acte de corupție” în Republica Moldova și a declarat întreaga familie Plahotniuc ca neeligibilă pentru a primi vize pe teritoriul SUA.

„În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Diplomația americană mai spune că această desemnare este făcută în conformitate cu secțiunea 7031 (c) din Legea 2020, a Departamentului de Stat, a Operațiunilor Externe și a Programelor conexe, Legea 2020 (Div. G, P.L. 116-94).

„În conformitate cu secțiunea 7031 litera (c), odată ce secretarul de stat desemnează funcționarii guvernelor străine pentru implicarea lor, direct sau indirect, în corupție semnificativă, persoanele respective și membrii familiei lor imediate sunt neeligibile pentru vizele în Statele Unite”, mai precizează documentul.

Legea americană impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau în mod privat sau să identifice acești funcționari și membrii apropiați ai familiei lor.

„Pe lângă Plahotniuc, o desemnez pe soția sa, Oxana Childescu; fiul său, Timofei Plahotniuc; și copilul său minor”, mai anunță diplomația americană.

„Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic, Statele Unite nu tolerează corupția și stă alături de oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorități pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global”, conchide Departamentul de Stat.

Lasă un comentariu