Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Lidera PAS, Maia Sandu: „Actuala guvernare compromite în totalitate reforma justiției”

VIDEO// Lidera PAS, Maia Sandu: „Actuala guvernare compromite în totalitate reforma justiției” Recomandat

20 Ianuarie 2020 - 

Lidera PAS Maia Sandu susține că actuala guvernare compromite în totalitate reforma justiției. Prin măsurile pe care le propune încearcă să subordoneze justiția și mai mult intereselor politice. 

Media

 

Într-o conferință de presă, Maia Sandu a declarat că „propunerile Guvernului lui Dodon, așa cum apar în concept și în proiectul de lege făcute publice, prezintă o deviere majoră” de la reforma justiției promovată de guvernul pe care l-a condus, relatează IPN.

Lidera PAS a menționat că evaluarea extraordinară, externă și veritabilă a judecătorilor se înlocuiește cu o evaluare internă, pe care o vor face oamenii din sistem, prin mecanisme deja existente, care deja și-au demonstrat ineficiența și nu a ajutat țara să scape de judecătorii corupți. „Evaluarea procurorilor a fost în general exclusă”, a spus Maia Sandu.

Fostul premier a mai declarat că se propune ca evaluarea să fie făcută de către un colegiu subordonat Consiliului Superior al Magistraturii, creat pe baza a două colegii existente, cel pentru evaluarea performanțelor și cel pentru selecția și cariera judecătorilor. Maia Sandu atenționează că, prin comisia juridică a Parlamentului, politicul se va implica în desemnarea membrilor în acest colegiu, care va fi responsabil de evaluarea și cariera judecătorilor. „Temerea noastră majoră este că prin acest mecanism Dodon va elimina din sistem judecătorii care nu îi fac jocurile”, a spus Maia Sandu.

Potrivit liderei PAS, nu există nicio cerință în raport cu integritatea oamenilor care vor fi desemnați să facă evaluarea, așa cum cere Comisia de la Veneția. Astfel, magistrații vor fi evaluați după cum vor crede membrii colegiului. „Le oferim membrilor colegiului drepturi discreționare să evalueze judecătorii la ochi. Nici în concept, nici în proiectul de lege nu se spune nimic despre evaluarea procurorilor. Dar să faci reforma justiției fără a face ordine în procuratură este un lucru bizar și nu putem să ne așteptăm la rezultate”, a mai spus Maia Sandu.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a afirmat că problema numărul unu este întreruperea înainte de termen a mandatului membrilor celor două colegii, care se propun a fi desființate. În opinia sa, dacă se implementează acest concept, actuala guvernare va prelua controlul total asupra evaluării și carierei judecătorilor, iar în noua comisie de evaluare și selecție a judecătorilor există riscul să fie încadrate persoane loiale Partidului Socialiștilor, care vor executa comenzi politice.

Opinia PAS va fi transmisă Consiliului Europei, UE, Ambasadei SUA la Chișinău și altor parteneri de dezvoltare pentru a le aduce la cunoștință criticile și riscurile pe care comportă proiectul de lege cu privire reforma justiției propusă de către actuala guvernare.

Lasă un comentariu