Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, lipsită de dreptul de a deține o funcție publică pentru o perioadă de trei ani

Lilia Bolocan, fosta șefă de la AGEPI, lipsită de dreptul de a deține o funcție publică pentru o perioadă de trei ani Recomandat

25 Ianuarie 2020 - 

Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a încălcat legislația privind conflictul de interese când și-a angajat două surori în instituția pe care o conducea. Este constatarea Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a decis să-i aplice interdicția de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani.

„Persoana supusă controlului se decade din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu exepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare”, a decis ANI.

De asemenea, Autoritatea o va înscrie pe Lilia Bolocan în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică.

Actul de constatare va fi publicat pe pagina oficială web a ANI, după rămânerea definitivă, cu respectarea legislației privind datele cu caracter personal.

Amintim că, Lilia Bolocan a venit să conducă AGEPI la sfârșitul anului 2009, însă la scurt timp, adică în martie 2010, l-a angajat pe cumnatul său, Sergiu Rusu, în funcţia de paznic la AGEPI. În anul 2011, ea a adus-o în instituție și pe sora sa, Tatiana Rusu.

Mai târziu, în anul 2014, Lilia Bolocan şi-a adus o altă soră la AGEPI, de data aceasta pe Cristina Mocanu. Contractele individuale de muncă ale acestor trei persoane au fost încheiate în baza negocierilor dintre salariat şi angajator. Solicitată anterior de portalul Moldova Curată, Lilia Bolocan a confirmat că și-a angajat surorile, însă afirma că acestea nu au fost privilegiate la încheierea contractelor de muncă: “În primul rând ele sunt angajate în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale. Nu au trecut un concurs public, dar au trecut proba CV-urilor. Nu sunt angajate în poziţii înalte. Au pornit de la zero ca simpli specialişti, iar cumnatul este paznic. Despre ce conflict de interese mai este vorba?”

 

 

Lasă un comentariu