Evenimentul zilei

Lun02172020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău îl acuză pe Ceban că angajează oameni pe criterii de loialitate

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău îl acuză pe Ceban că angajează oameni pe criterii de loialitate Recomandat

29 Ianuarie 2020 - 

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) îl acuză pe primarul general, Ion Ceban, că ar angaja oameni în diverse funcții cheie pe criterii de loialitate.

„Punem la îndoială că își dorește o reformă autentică a Primăriei”, au menționat consilierii în cadrul unei conferințe de presă. Menționăm că Ion Ceban nu a comentat, deocamdată, acuzațiile.
„Primăria se ocupă de reparația biroului, mutarea locației, redenumirea străzilor, în loc să se ocupe de drumuri, colectarea deșeurilor. Acest lucru se întâmplă fiindcă oamenii care sunt numiți în funcții cheie nu sunt numiți pe criterii de competență, ci pe criterii de loialitate, astfel încât să cheltuie banii publici ineficient, să nu dea un randament bun în folosul societății”, a declarat președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru.
Vicepreședintele fracțiunii, Alexandr Trubca, a adus exemplul numirii lui Andrei Pavaloi ca șef interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS).
„E un caz când om din afară, loial, este adus în sistem, având probleme de integritate În 2016, a fost urmărit penal pentru delapidări în proporții deosebit de mari, fiind ulterior achitat. Mai mult, din 2017 a fost șef DGETS Râșcani, timp în care au fost constatate numeroase abateri financiare, legate de achiziții trucate. S-au constatat cel puțin 20 de contracte de achiziții separate în loturi mai mici, astfel încât să nu fie necesară procedura de licitație. Mai mult, direcția a reușit să achiziționeze produse mai scumpe decât șefii altor direcții: varza – cu 48% mai mult decât cei de la Botanica, sfecla – cu 56% mai mult”, a explicat Alexandr Trubca.
Iar consiliera municipală PAS Angela Munteanu-Pojoga s-a referit la situația de la întreprinderea „Piața Centrală”.
„Lilia Buștiuc a fost numit director interimar de Ruslan Codreanu, iar a treia zi și-a cumpărat un Iphone 11 cu peste 27 de mii de lei. Ulterior, a fost suspendată, dar nu a plecat din sistem. În 2019, în statele de personal s-au făcut modificări de șase ori, iar ultima dată s-a exclus funcția de prim-vicedirector, ocupată de Lilia Buștiuc. Dar Ion Ceban a semnat un decret prin care dna Buștiuc a fost numită prim-vicedirector, funcție lichidată în 2019. Funcția a fost creată expres pentru doamna Buștiuc”, a explicat Angela Munteanu-Pojoga.
Președintele fracțiunii PAS în CMC a anunțat că la următoarele ședințe ale Consiliului va veni cu proiecte de decizii care să stopeze acest fenomen. Unul dintre acestea prevede stabilirea unui termen maxim de 15 zile de la vacanța funcției, timp în care Primăria ar urma să fie obligată să anunțe concurs.

Lasă un comentariu