Evenimentul zilei

Dum07052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Ion Chicu: Parlamentul va decide asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții

VIDEO// Ion Chicu: Parlamentul va decide asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții

17 Februarie 2020 - 

Premierul Ion Chicu susține că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Șeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative, relatează IPN.

Media

 

După ședința conducerii de vârf a țării, premierul a declarat presei că, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o ședință organizată în urma evaluării tuturor riscurilor și avantajelor acestei legi. „După cum cunoașteți, Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Și Parlamentul poate face acest lucru”, a notat șeful executivului.                                        

În caz de anulare a legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative, a menționat premierul, însă a evitat să spună despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde și este stabilită suma.

Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că, până în prezent, cinci persoane au obținut cetățenie prin investiții, iar ca urmare a fost transferați 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiții. Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia Parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acțiune, iar în cazul în care se prelungește moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acțiune”, a mai spus premierul.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de Guvern, începând cu 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

Lasă un comentariu