Evenimentul zilei

Joi04022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Fadei Nagacevschi va sesiza CSM și CSP asupra modului în care este examinat dosarul Şor

Fadei Nagacevschi va sesiza CSM și CSP asupra modului în care este examinat dosarul Şor

21 Februarie 2020 - 

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, în calitate de membru, va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în privinţa judecătorilor în gestiunea cărora se află dosarul de învinuire a liderului Partidului Politic Şor, Ilan Şor. O sesizare va fi depusă şi la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la fel în calitate de membru, în privinţa acuzatorilor, care reprezintă interesele statului în dosar, relatează IPN.

 

Într-o postare pe Facebook, ministrul a scris că sesizările vor fi depuse pentru ca responsabilii să fie verificaţi din punct de vedere disciplinar, dar şi prin prisma calificării acestora. Totodată, ministrul va sesiza Autoritatea Naţională de Integritate, să-i verifice pe funcţionari de stat menţionaţi.

Nemulţumirile ministrului vin în contextul ultimei decizii a Curţii de Apel Cahul, unde este examinat dosarul în care este învinuit Ilan Şor. Instanţa de apel a decis astăzi amânarea, pentru a cincea oară, a examinării cauzei pentru data de 19 martie, ora 11.30. Ministrul susţine că situaţia devine ridicolă.

În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă.

În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor ar fi plecat din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Lasă un comentariu