Evenimentul zilei

Joi03212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Panorama Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară, realizată din aur

Arheologii bulgari au descoperit o cruce-relicvariu rară, realizată din aur

09 Noiembrie 2018 - 

Crucea din secolul al XII-lea a fost găsită într-o biserică recent descoperită pe dealul Trapezitsa, una dintre principalele două citadele ale oraşului Veliko Tarnovo.
Cunoscut la acea vreme sub numele Tarnovgrad, Veliko Tarnovo a fost capitala celui de-Al Doilea Ţarat Bulgar (1185-1396).

''Descoperirea este deosebit de rară; este extrem de importantă'', a subliniat Konstantin Totev, care conduce echipa de arheologi din Veliko Tarnovo, localitate situată la aproximativ 220 de kilometri est de Sofia, capitala Bulgariei moderne.
''Este o cruce de aur, un engolpion - un obiect realizat pentru a păstra relicve'', a explicat Totev adăugând că ''este unică deoarece marea majoritate a acestor cruci erau confecţionate din bronz şi argint''.
Crucea a fost găsită în apropierea unui stâlp de altar de la cea de a 23-a biserică ortodoxă din Trapezitsa. Biserica se afla în apropierea palatului ţarului, care se întindea pe o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi.
Relicva, care se află în stare bună de conservare, are 11 centimetri lungime şi cântăreşte 75 de grame, a fost realizată în Bizanţ. Aceasta îl înfăţişează pe Hristos răstignit, pe mama Sa, Maria, şi câţiva sfinţi. Obiectul este decorat prin nielare şi cu palmete.
Crucile engolpion, confecţionate în ateliere din Bizanţ, erau cunoscute şi sub numele de ''cruci engolpion ruseşti'' deoarece au fost copiate şi distribuite pe scară largă în Rusia începând din secolul al XII-lea până în secolul al XIV-lea.

Lasă un comentariu