Evenimentul zilei

Mie02192020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Panorama VIDEO// Lansarea unei rachete Ariane 5 a fost amânată din cauza unei „anomalii”

VIDEO// Lansarea unei rachete Ariane 5 a fost amânată din cauza unei „anomalii”

23 Noiembrie 2019 - 

Lansarea unei rachete Ariane 5, care urma să plaseze pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, programată pentru vineri de la baza de lansare din Kourou, Guiana Franceză, a fost amânată din cauza unei „anomalii”, a anunţat sâmbătă dimineaţă Arianespace, relatează AFP, citată de Agerpres.

Media

„Pe parcursul operaţiunilor de cronologie finală a zborului VA250, a apărut o anomalie la alimentarea cu energie a echipamentelor de la sol destinate lansării Ariane 5. Numărătoarea inversă a fost întreruptă la H0-20 minute, atrăgând după sine amânarea lansării”, a precizat societatea franceză din domeniul lansărilor spaţiale într-un comunicat.

Decolarea era prevăzută într-o fereastră de lansare cuprinsă între 18:08 şi 19:43, ora locală (21:08 la 22:43 GMT). Misiunea ar fi trebuit să dureze circa 34 de minute, dar cu câteva minute înainte de lansare, operaţiunile au încetat.

„Treptele lansatorului au fost golite. Lansatorul Ariane 5 şi sateliţii TIBA-1 şi Inmarsat GX5 sunt în configuraţie stabilizată şi în siguranţă deplină”, a adăugat Arianespace, care analizează „o nouă dată de lansare începând de duminică”.

Această lansare ar fi fost cel de-al 250-lea zbor al Ariane, care a decolat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, pe 24 decembrie 1979 şi cea de-a patra misiune a lansatorului greu Ariane 5 după 2019 de la Centrul spaţial din Guiana (CSG).

Ariane 5 avea drept misiune plasarea a doi sateliţi de telecomunicaţii - TIBA-1, pentru guvernul egiptean, şi GX5, pentru operatorul britanic Inmarsat.

Satelitul TIBA-1, care trebuie plasat pe orbită geostaţionară (36.000 de kilometri distanţă de Terra), va fi cel de-al patrulea satelit lansat de Arianespace în virtutea unui contract cu Egiptul. Satelitul de telecomunicaţii civile şi guvernamentale, cu o masă de 5.600 de kilograme la lansare, este dezvoltat de Thales Alenia Space şi Airbus Defence and Space. Durata de viaţă a acestuia este estimată la peste 15 ani.

GX5 (4.007 de kilograme) este un satelit de telecomunicaţii mobile, construit de Thales Alenia Space pentru Inmarsat. Acesta „va furniza o capacitate mai mare decât ansamblul flotei GX aflate deja pe orbită şi va permite creşterea rapidă a cererilor de servicii din partea clienţilor din Europa şi Orientul Mijlociu, în special pentru conexiuni Wi-Fi în timpul zborurilor comerciale şi pentru serviciile maritime comerciale”, precizează CNES, agenţia spaţială franceză. Durata de viaţă a acestuia este de peste 16 ani.

Lasă un comentariu