Evenimentul zilei

Sam11172018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică România Ambasadorul rus în România propune, pentru unirea cu Republica Moldova, calea referendumului, „ca în Crimeea”

Ambasadorul rus în România propune, pentru unirea cu Republica Moldova, calea referendumului, „ca în Crimeea” Recomandat

12 Noiembrie 2017 - 

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a declarat, la Suceava, unde a participat la un seminar pe teme economice, că România și Republica Moldova pot să aleagă calea referendumului, dacă vor să se unească, informează News Bucovina.

„În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea”, a spus Kuzmin, potrivit sursei citate. Ambasadorul nu precizează însă dacă la acest referendum trebuie să participe și populația României sau numai cea a Republicii Moldova.

El a afirmat că în Crimeea s-a organizat un referendum pentru alipirea la Federația Rusă, la care participarea a fost de peste 90 la sută și că această voință a populației din această regiune nu este recunoscută în timp ce Kosovo, unde nu s-a organizat referendum, este recunoscut ca stat de foarte multe țări, menționând că mai mult de 22 de țări europene au votat pentru recunoașterea Kosovo, dar că din acestea nu face parte și Romania.

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, i-a atras atenția ambasadorului că la acest seminar a fost prea puțină economie și că a fost mai mult politică și că acum se fac chiar și cursuri pentru a identifica manipularea, notează Radio Chișinău.

„În universitate suntem obișnuiți să ascultăm toate punctele de vedere și astăzi trebuie să învățăm și chiar să facem cursuri pentru a ne feri de manipulare, pentru că suntem conștienți că suntem înconjurați de tehnici de manipulare din toate părțile”, a spus Valentin Popa.

Kuzmin a fost ambasadorul Rusiei în Republica Moldova în perioada 2007-2012. A fost contestat de mulți politicieni de la Chișinău, care au cerut rechemarea sa, întrucât prin declarațiile și acțiunile sale denota amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. 

Întrebarea noastră referitor la calea referendumului pentru unirea Republicii Moldova cu România, „ca în Crimeea”, este dacă se acceptă „omuleți verzi” în perioada dinaintea plebiscitului și în timpul acestuia? Reamintim că „omuleții verzi” au împușcat un ofițer ucrainean care nu a dorit să depună armele și să abandoneze o cazarmă din Crimeea, precum și au maltratat multe persoane civile, mulți ucraineni fiind nevoiți să părăsească peninsula…

  

 

Lasă un comentariu