Evenimentul zilei

Mie06032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică România BEC din România a validat înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor

BEC din România a validat înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor

23 Septembrie 2019 - 

Biroul Electoral Central (BEC) din România a validat înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor la alegerile prezidenţiale, însă a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma.

Instituţia precizează că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, s-a constatat că cei patru politicieni îndeplinesc toate condiţiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Totodată, aceştia au strâns şi minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării.
Preledintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Şi prezidenţiabilul USR-PLUS Dan Barna şi-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Alianţa a strâns aproape 400.000 de semnături.
Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, şi-a depus candidatura şi prezidenţiabilul ALDE-Pro România, Mircea Diaconu, care a strâns, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnături. Tot sâmbătă, preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi-a depus candidatura. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a stâns aproape 270.000 de semnături.
Candidatura lui Miron Cozma la prezidenţiale, respinsă de BEC: Peste 270.000 de semnături erau fotocopii
Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale. Instituţia precizează că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă.
„În urma verificărilot efectuate la depunerea listelor de susţinători, conform procesului verbal încheiat în data de 20 septembrie 2019, a fost identificat un număr de 309.656 de semnături, din care 269.229 erau afectate de diferite lipsuri, după cum urmeaza: Copii xerox. De asemenea, s-a constatat că 846 de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora. În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor, în urma verificării listei de susţinători, efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 270.075 de semnături din totalul de 309.656 reprezintă, în fapt, fotocopii sau conţin elemente de similitudine evidentă”, se arată în motivarea deciziei.
Astfel, numărul de semnături neafectate de vicii de fond şi de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de lege pentru o susţinere valabilă a candidaturii. Anterior, BEC a respins şi candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale.
Termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central a fost ieri, duminică, 22 septembrie, ora 24:00. Pe 12 octombrie va fi dat startul oficial al campaniei electorale.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Lasă un comentariu