Evenimentul zilei

Sam04042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Alegeri Locale 2015 Panorama Indigenii amerindieni Pueblo au lăsat în urma lor petroglife vechi de 800 de ani în regiunea Mesa Verde

Indigenii amerindieni Pueblo au lăsat în urma lor petroglife vechi de 800 de ani în regiunea Mesa Verde

12 Februarie 2020 - 

Indigenii amerindieni Pueblo au lăsat în urma lor petroglife vechi de 800 de ani în regiunea Mesa Verde, din sud-vestul SUA, petroglife prin care marcau poziţia Soarelui în cea mai lungă şi respectiv cea mai scurtă zi a anului, conform arheologilor, transmite miercuri Live Science.

Petroglifele de pe pereţii canioanelor din regiune produc interacţiuni complexe de lumini şi umbre. Aceste interacţiuni pot fi observate în zilele din apropierea solstiţiilor de iarnă şi de vară, atunci când Soarele ajunge în cel mai sudic şi respectiv cel mai nordic punct al său pe bolta cerească şi, într-o mai mică măsură, pot fi observate şi în jurul echinocţiilor de toamnă şi primăvară.
Motivele sculptate în pereţii canioanelor descriu tradiţiile poporului amerindian contemporan Hopi - urmaşii amerindienilor Pueblo care au trăit în sud-vestul Americii de Nord până în secolul XIII d.Hr. Aceste tradiţii conţin ritualurile importante pe care aceşti amerindieni le susţineau în diferite zile ale calendarului solar şi care erau legate de practicile agricole de semănat şi de recoltat.
Aceste petroglife "marcau probabil intrarea în anumite anotimpuri". Ele nu au doar o funcţie decorativă sau totemică, conform arheologului Radek Palonka de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia.
Începând cu anul 2011, Palonka a coordonat o echipă de cercetători de la universitatea sa în analiza siturilor culturii amerindiene Pueblo de la Castle Rock Pueblo, ce datează de la începutul secolului XIII. Castle Rock Pueblo face parte în prezent din Monumentul Naţional "Canyons of the Ancients", din apropiere de frontiera dintre statele Colorado şi Utah şi la aproximativ 32 de kilometri vest de Parcul Naţional Mesa Verde.
Studii etnografice realizate în secolul XIX au sugerat că petroglifele din regiune ar fi putut fi folosite drept calendare solare, însă echipa lui Palonka este prima care a verificat şi a documentat acest lucru.
"Am folosit foarte multe noi tehnologii, cum ar fi scanarea cu laser sau fotogrametria (metodă ce apelează la fotografii de înaltă rezoluţie pentru a genera o hartă a unui loc sau un model 3D al unui obiect). Aşa că am putut vedea mai multe detalii pe aceste petroglife decât se pot observa cu ochiul liber", a explicat arheologul polonez.
În cazul unuia dintre siturile studiate, petroglifele sunt săpate într-un perete de stâncă plat, îndreptat spre sud, care este umbrit de o altă rocă aflată deasupra sa. Aceste petroglife reprezintă trei spirale şi câteva elemente mai mici, printre care dreptunghiuri, linii drepte şi găuri rotunde. La apusul Soarelui, în zilele dinaintea solstiţiului de iarnă, jocuri de lumini şi umbre par să se mişte printre spirale, găuri şi alte motive ale petroglifelor, conform lui Palonka. Acest fenomen se manifestă şi în zilele din jurul echinocţiilor de primăvară şi de toamnă dar nu şi în alte zile ale anului.
Petroglife similare din alt sit al amerindienilor Pueblo aflat în apropiere, la Sand Canyon, sunt însufleţite de Soare în mod similar, în preajma prânzului, în zilele din jurul solstiţiului de vară.
Numele "Pueblo" (sat în spaniolă) le-a fost dat amerindienilor din această regiune a Americii de Nord de către coloniştii spanioli. Spre deosebire de alte populaţii amerindiene nomade, poporul Pueblo trăia în aşezări complexe construite din piatră şi chirpici.
Numeroase monumente ale lumii antice, din diferite părţi ale lumii, aveau, pe lângă funcţiile decorative şi eventual rituale şi funcţii practice, cum ar fi funcţia de calendar solar pentru a marca diferitele perioade agricole.

Lasă un comentariu