Evenimentul zilei

Ma08112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Alegeri Locale 2015 Economie Deputații Comisiei parlamentare nu au ajuns la un consens cu privire la proiectul măsurilor de politică fiscală convenite cu FMI

Deputații Comisiei parlamentare nu au ajuns la un consens cu privire la proiectul măsurilor de politică fiscală convenite cu FMI

14 August 2019 - 

În cadrul ședinței comisiei parlamentare de miercuri, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilita, a prezentat un proiect de lege care introduce modificări și completări la legislația fiscală și vamală, care sunt una dintre condițiile pentru reluarea unui program de cooperare cu FMI.

Ea a menționat că obiectivul principal al proiectului de lege este de a închide gaura bugetului de stat care a apărut ca urmare a măsurilor preelectorale luate în 2018 de autoritățile anterioare, de a păstra toate cheltuielile și investițiile sociale planificate și, de asemenea, de a relua finanțarea partenerilor externi.

Potrivit acesteia, în cadrul consultărilor publice cu privire la anumite dispoziții, s-a ajuns la un anumit compromis. De exemplu, taxele de poluare a mediului vor crește cu 20% din 2020, nu cu 50%, așa cum a fost planificat anterior, iar tichetele alimentare oferite de angajatori ca motivație nemonetară pentru angajați, ca și până acum, vor fi scutite de impozitul pe venit și contribuții la fondul de asigurări sociale de sănătate, dar contribuțiile de asigurări sociale vor fi reținute din sumele tichetelor (18% de la angajator și 6% de la salariat). Cota TVA redusă anterior în sectorul HoReCa va fi majorată de la 10% la 20%. În cadrul ședinței comisiei la acest subiect deputații au subliniat câteva argumente împotriva creșterii TVA în acest sector, deoarece inițial au fost luate astfel de măsuri pentru a scoate această industrie din umbră, pentru a crește atractivitatea turistică a Moldovei și pentru a reduce prețurile pentru hoteluri, restaurante si baruri.
Ministrul Finanțelor și-a exprimat îndoiala că reducerile de impozite ar putea scoate acest sector din umbră. „Chiar dacă reducem TVA-ul la 0%, aceasta nu înseamnă că nu va exista economie de umbră. Trebuie să monitorizăm cu atenție ceea ce oferim oportunități de sprijin pentru afaceri și măsuri de administrare fiscală ”, a spus ea, menționând că discuțiile cu privire la ce măsuri ar trebui luate pentru promovarea dezvoltării afacerilor, inclusiv în sectorul HoReCa. va continua. Reamintim că proiectul de lege prevede, de asemenea, că persoanele cu un venit anual de peste 360 de mii de lei vor fi private de dreptul la scutirea personală de impozitul pe venit, care este de 24 de mii de lei.
Se propune aplicarea impozitării de bază pentru câștigurile de capital: 100% pentru persoanele juridice și 50% pentru persoanele fizice; valoarea impozitului de la sursa de venit va crește de la 7% la 12%. Din Codul fiscal vor fi excluse prevederile care permit reducerea veniturilor impozabile cu 500 de mii de lei la evaluarea veniturilor prin metode indirecte, vor fi anulate interdicțiile pe controlalele fiscale efectuate la agenții economici pentru perioada până la 1 ianuarie 2018.
Persoanele fizice care primesc mărfuri în valoare de peste 200 de euro de la persoane juridice (B2C) prin poștă internațională vor plăti TVA, taxe vamale și accize. În același timp, limitele actuale pentru categoriile și metodele rămase de importare a mărfurilor vor rămâne neschimbate: limita neimpozabilă pentru persoanele fizice care importă mărfuri va fi de 300 de euro pentru transportul terestru sau 430 de euro pentru transportul aerian și maritim. În cadrul audierii ministrului Finanțelor, deputații comisiei au exprimat opinii diferite cu privire la unele prevederi ale proiectului de lege, iar unii s-au abținut de la vot. Drept urmare, comisia a decis să înainteze proiectul de lege în ședința plenară a parlamentului.

Lasă un comentariu