Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Curiozitati Ce să faci când crește euro și ce ar trebui să știi despre cursul valutar

Ce să faci când crește euro și ce ar trebui să știi despre cursul valutar

21 Noiembrie 2019 - 

O glumă mai veche sună cam așa: ce face un român când rămâne fără bani? – mai schimbă 100 de euro. E o glumă care poate fi gustată în această perioadă doar de cei care chiar au economii în euro. Restul, destul de mulți, sunt extrem de expuși.

Ca să-ți faci o idee despre cum funcționează piața valutară trebuie să o privești la fel ca pe o altă piață. Când există cerere mare pentru roșii, acestea au un preț mare. Când nimeni nu e interesat, prețul scade. Cam așa e și cu monedele lumii, scrie playtech.ro.

Au loc tranzacții pe mapamond la fiecare oră din zi și din noapte, se fac pariuri pe evoluție monedelor importante și o serie de investiții strategice în această zonă. Mai mult, se fac atacuri speculative, practic se cumpără sume mari de bani într-o monedă și se tranzacționează în alta. Iar la apărarea monedelor naționale veghează băncile centrale.

Ce trebuie să faci când crește euro

Evoluția leului în raport cu euro sau cu oricare alte monede ale lumii este imprevizibilă. Contribuie mai mulți factori, iar băncile naționale au rolul de a asigura, prin politicile monetare, un nivel stabil al monedei naționale. Dar contează și cum se comportă actorii politici, cei care fac legile și care ar trebui să se gândească de două ori înainte. 

Asta înseamnă, de fapt, o economie sănătoasă. Pentru că băncile pompează bani din economie și, dacă au profit, o să continue să facă acest lucru. În ce condiții pompează acești bani e altă discuție. Dacă băncile nu vor mai avea profit, atunci vor pleca din țară. La fel ca orice altă afacere. Dacă nu merge, se pune lacătul pe ușă. E vorba de cerere și ofertă.

Cât despre crizele declanșate de deprecierea leului – ele au existat și vor mai exista. Important e să știi cum să le gestionezi. Spre exemplu, ar fi foarte bine să eviți (pe cât posibil) să te împrumuți în altă monedă decât cea în care-ți încasezi veniturile. Sigur că vei fi tentat, poate, de dobânzi mai mici. Dar adu-ți aminte de românii care s-au împrumutat în franci elvețieni și au ajuns apoi să plătească rate duble sau triple.

Un alt sfat ar fi deschiderea unui cont de economii. Iar economiile să fie diversificate. Poți economisi în lei, dar poți alege și varianta în euro sau dolari. Tocmai pentru a te pune la adăpost de situații precum cea din această săptămână.

În fine, cel mai bine ar fi să eviți achizițiile mari în perioade în care știi că piața respectivă e mult supraevaluată. E valabil, în primul rând, la imobiliare. Caută să te informezi din surse sigure și să urmărești piața. Așa vei ști dacă urmează să cumperi un apartament la prețul real sau la un preț dictat de o bulă imobiliară.

Lasă un comentariu