Evenimentul zilei

Dum04052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Ziua marilor speranțe

Ziua marilor speranțe

22 Iunie 2014 - 

Republica Moldova va semna pe 27 iunie 2014 Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE. Invitația de a semna documentul a fost transmisă, încă din data de 13 mai 2014, premierului moldovean Iurie Leancă, de către președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, aflat la Chișinău în vizită oficială. La ceremonia de semnare vor fi prezenți liderii celor 28 de țări - membre ale UE.

 

Neclintită și mândră, încrezătoare în viitorul ei, Republica Moldova, patria lui Ștefan cel Mare și Sfânt, se îndreaptă cu pași repezi către o țintă pe care o urmărește încă din vremea în care își proclama independența. După ani grei de supremație comunistă, după războiul sângeros de pe Nistru, amenințată mereu de la Moscova și Tiraspol, dar iubită frățește de la București, Moldova pătrunde de facto în marea familie europeană, în care nu va mai dura mult și va pătrunde și de jure. Semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană este, fără îndoială, primul pas către viitorul statut de soră europeană a României. Republica Moldova este pe drumul cel bun, pe calea dreaptă a integrării, la un pas de a deveni cel de-al 29-lea stat membru al UE și dacă lucrurile vor evolua așa cum se dorește acum în capitalele europene Bruxelles și Strasbourg, ea ar putea intra „la pachet” cu Serbia.

Până atunci, însă, drumul e lung, iar evoluția Republicii Moldova va trebui să fie una liniară, consecventă și ascendentă, pentru a convinge marea familie europeană că locul ei este în Europa, departe de trecutul istoric dominat de ocupația sovietică și departe de provocările la care este supusă în permanență de situația geopolitică din preajmă.

 

Evoluția evenimentelor din ultimii ani arată că demersul guvernului proeuropean de la Chișinău nu este unul lipsit de greutăți și de provocări de tot felul, de manipulare grosolană și de atacuri menite să decredibilizeze Uniunea Europeană, să o transforme într-o sperietoare pentru cetățenii și așa destul de derutați ai republicii de peste Prut.
Herman Van Rompuy îndemna pe 13 mai 2014, de la Chișinău, politicienii moldoveni să explice cetățenilor care sunt beneficiile Acordului de Asociere. Discursul său a fost, la acea vreme unul apăsat, direct și dur. „Urmărim o campanie de dezinformare împotriva UE, cu minciuni sfruntate, declanșată de adversarii opțiunii europene a țărilor din Parteneriatul Estic”, menționa oficialul european, după ce presa ostilă integrării europene de la Chișinău, controlată de partidele pro-moscovite, a încercat să acrediteze ideea conform căreia, după semnarea Acordului de Asociere, Moldova va fi obligată să treacă la catolicism. O stupizenie mai mare ca asta nici că poate fi imaginată pentru oamenii care mai au puterea de a-și păstra judecata limpede. Este greu să ții piept, așa cum istoria a demonstrat-o decenii de-a rândul, sinistrei mașinării de propagandă sovietică. Aproape orice minciună, orice non-sens pot fi transformate, prin intermediul propagandei, în teze menite să sperie populația. Bunăoară, propagandiștii care au răspândit această dezinformare au mizat pe faptul că vor genera astfel repulsia față de UE a celor 80 la sută din cetățeni care, potrivit sondajelor, au încredere în Biserica Ortodoxă, adică vor transforma UE într-un fel de sperietoare. Moldovenii trebuie să știe un singur lucru, atunci când sunt puși să înghită cu forța tone de material propagandistic:
UE are 28 de state membre, cu drepturi egale și depline, dar niciunul dintre aceste state, chiar și cele în care euroscepticismul a atins cote alarmante, prin ascensiunea unor partide politice naționalist – extremiste, nu a pierdut datorită apartenenței la familia europeană. Ba, dimpotrivă, toate statele europene au evoluat armonios, au primit fonduri substanțiale cu care s-au dezvoltat și au putut să își consolideze democrația, justiția și statul de drept, sub umbrela UE.
Moldovenii care încă mai cred în materialele propagandei sovietice, pot privi spre România, care a evoluat impresionant din toate punctele de vedere după momentul istoric al integrării europene de la 1 ianuarie 2007.
Președintele Consiliului European declara la Chișinău, ca răspuns la aberația cu catolicismul: „Este absurd! Libertatea religiei în UE este diversă și funcționăm foarte bine ca societate modernă, deschisă. Integrarea europeană a Republicii Moldova nu va schimba modul de viață al moldovenilor, iar Moldova nu-şi va pierde nici un milimetru din suveranitatea sa”.
Mai mult decât atât, prin semnarea Acordului istoric din 27 iunie 2014, UE deschide accesul Republicii Moldova către o piață de 500 de milioane de consumatori, cu o mare putere de cumpărare. Produsul Intern Brut al Uniunii Europene este de 10 ori mai mare decât cel al statelor care vorbesc despre crearea unei posibile uniuni eurasiatice, iar acesta este un argument care le dă fiori adversarilor integrării europene a Moldovei.
Există argumente forte și definitorii în favoarea beneficiilor ce vor fi aduse de semnarea Acordului de Asociere. Să amintim doar câteva din ele: Odată adoptate standardele UE, Moldovei i se vor deschide noi piețe, nu doar în Europa. Mai multe investiții vor veni aici, iar beneficii sunt prevăzute pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului; Acordul de Asociere este perfect compatibil cu acordul de liber schimb cu țările CSI; Viitorul se arată unul luminos, în libertate, prosperitate şi stabilitate, cu instituții funcționale;
Asigurările date direct de oficialii europeni arată că Acordul de Asociere nu este scopul final.

Nici nu mai este de mirare că, iată, noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a afirmat că și Ucraina va semna Acordul de Asociere cu UE în aceeași zi de 27 iunie 2014. O zi a marilor speranțe!

 

Romeo Crâșmaru

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu