Evenimentul zilei

Ma01282020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii De la ”povestea de succes” la ”miliardul înapoi”

De la ”povestea de succes” la ”miliardul înapoi” Recomandat

17 Octombrie 2015 - 
Foto: independent.md Foto: independent.md

Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă a istoriei sale. De fapt, nu Republica Moldova trece, pentru că este un stat care de obicei stă indiferent de situație, ci populația sa. Și, de fapt, este o altă perioadă dificilă într-o istorie dificilă a unui stat dificil.

Guvernarea este amorfă, Uniunea Europeană dezinteresată de respublikă, regiunea cuprinsă de război, iar frustrările și stereotipurile populației au atins cote astronomice. Republica Moldova a mers atât de înainte că a ajuns înaintea tuturor, chiar înaintea apariției omului pe Pământ. Incidentul cu rahatul din fața sediului PLDM este simbolic. Atât pentru partid, care risca să devină cea mai puternică forță politică pe mult timp de acum înainte, dar a ajuns cea mai urâtă forță politică pentru totdeauna, dar și pentru întregul (psiho)stat. Pe străzile Chișinăului se revarsă rahat, la propriu, dar și la figurat. Vineri, străzile capitalei au fost cutreierate de „frații mai mari” ruși, veniți să își susțină echipa națională de fotbal. Mulți moldoveni, de asemenea, au venit să susțină echipa Rusiei de fotbal. 

Trecând pe lângă orășelul protestatarilor din PMAN, „frații” i-au desmierdat pe moldoveni obscene și urări de bine într-un viitor sățios, în care tot ei se vor afla la capătul fericit al organului virilității de stat. Ca apoi presa rusă să deplângă soarta câtorva suporteri ruși bătuți de protestatari, probabil primul lucru bun și temeinic pe care l-a făcut „demnitatea și adevărul” de când a început a căuta miliardul. Un gest cu adevărat fascist, să agresezi niște frați care pașnic și binevoitor te înjură. Totuși, cei mai mulți moldoveni s-au solidarizat cu partenerii strategici ai Republicii Moldova, împotriva naționaliștilor plătiți probabil din Occident. Dacă se întâmnpla așa ceva în Moscova, suporterii scandalagii probabil ar fi fost decorați personal de Putin. Dar moldovenii știu că supărarea rușilor este îndreptățită. După ce Rusia a făcut atâtea pentru moldoveni (i-a salvat de moșierii exploatatori în 1949, de români în 1992), Moldova s-a găsit să vrea în Europa, în timp Rusia luptă vitejește împotriva agresiunii euro-americane din Ucraina. Blasfemie și fascism curat. De fapt, orice țară este datoare Rusiei pentru existența sa. Dacă nu era Rusia, naziștii ocupau tot globul, deci ”Avstralia nash”. 

Dar suporterii ruși îmbătați de frăție pentru moldoveni au fost doar o flatulație în fața valului tsunamic de moldoveni îmbătați de frăție pentru ruși. Protestele partidelor proruse, cățărate vitejește pe Platforma DA, capătă forme tot mai exotice. Rămâne totuși neclar împotriva cui au protestat aceștia luni, când au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Împotriva guvernării sau a orășenilor care se grăbeau la muncă? În orice caz, de mirosit mirosea la fel ca în fața sediului PLDM cu o zi înainte. Odată cu ochlocrația, iau amploare tot mai mult bîdlocrația și bîcocrația. Toate împreună formează moldocrația, sau moldovania (de verbul rus ”vaneati”, a pute). Desigur, orice trecător nemulțumit că i se îngreunează drumul spre serviciu, a primit imediat cetățenie de ”fascist” și a fost trimis „la” România. „Paporul” protestează. Cum poate cineva să se gândească la serviciu, când întreaga statalitate este amenințată?  

Da, statalitate. Recent, Dodon, liderul galeriei moldovenești a Rusiei, a ținut o alocuțiune emoționantă în fața mulțimii (mai mult de corturi decât de oameni), despre istoria Moldovei. El, ca economist, o cunoaște foarte bine. Printre altele, acesta a repetat teoriile încetățenite despre originea aproape atlantidică a moldovenilor și vechiul „Imperiu Moldovenesc”  în componența Rusiei pașnice. Două postulate au rămas axiome pentru publicul ascultător. Că Moldova există de 650 de ani, iar România de doar 160 (fapt știut de toți, încă de la Homer).  Și că românii „de câteva secole” tot încearcă să-i cotropească pe moldoveni. Astfel a fost decoperit „Calendarul Moldodonian”,  iar oamenii de știință încearcă acum să descifreze cum a reușit Dodon să bage în 160 de ani ”câteva” secole. În orice caz, anume după acest calendar trăiesc protestatarii lui Dodon, de aceea și ziua de duminică, în care au instalat corturile din fața Parlamentului, a căzut în acea săptămână într-o joi.

Despre reacțiile participanților la discursul Cicerone-ului sovietic de pe Bîc pot comenta doar australopitecii și neanderthalienii. În timp ce Darwin îl scarpină îngândurat pe Freud. Cam așa și arată de departe statalitatea moldovenească, adulmecată fiind datorită concentrației mari de bioxid de carbon, a deficitului de neuroni per capita  și a excedentului de limbrici politici. Dodon a mai spus că n-ar fi rău de început „eliberarea” moldovenilor de peste Prut de jugul românesc, prin acordarea cetățeniei moldovenești. Cetățenia ca și cetățenia, dar dacă le acorzi și poliță de asigurare medicală, pensie și gaze naturale la prețul negociat de Greceanîi cu Gazprom, precis că faci „genocidul moldovenilor”, cum iubesc să declare dodonoizii, dughinozaurii și putincantropii din Republica Moldova.  

Guvernarea însă nu prea reacționează la aceste proteste, care, citând-ul pe Alexandru Lăpușneanu, cresc direct proporțional cu coeficientul de analfabetism al societății. Nici reforme, care guvernanții au descoperit recent că nici să vrea că nu știu a face, și nici măcar populism ieftin, ca să distragă atenția plebei de la proteste. Din clădirile guvernamentale începe să adie un un vânt cu miros de putrefacție, oricât n-ar încerca acum România să țină în viață acest stat antistatal. Rămâne, după perioada asta ”de la poverstea de succes, la miliardul înapoi”, o singură întrebare. Dacă locurile de muncă pentru moldoveni sunt în Rusia și Italia, investițiile vin din UE, drumurile le repară americanii, iar salariile și pensiile sunt achitate din împrumuturi externe, în cazul de față din România, atunci cui îi mai trebuie acest stat? De pluribus stulti crescendo!

 

Lasă un comentariu