Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Din nou despre unire şi integrare europeană

Din nou despre unire şi integrare europeană

17 Octombrie 2015 - 

Motto: Români! Nu vorbiți de iubire, iubiți-vă!

Nu vorbiți de Unire, uniți-vă!

 Câteva zile am stat la o pensiune dintr-o comună din sudul României. Cu o populație de peste trei mii de locuitori, comuna este compusă din patru localități cu comunități minoritare: lipoveni, ucraineni, tătari, turci ș. a. Toate localitățile sunt bine amenajate - drumuri asfaltate cu trotuare de ambele părți, străzi iluminate, apă potabilă de calitate, tomberoane la fiecare gospodărie.

România nu a reușit să beneficieze pe deplin de fondurile europene pentru ca să-și refacă infrastructura la sate. Doar 10% din fondurile oferite au fost investite în drumuri, apă și canalizare, locuri de muncă noi, pensiuni turistice. Însă, chiar și cu aceste resurse minore, în viața românilor din mediul rural s-au produs schimbări vizibile. Încetul cu încetul, nivelul de trai crește. Astfel, numai în opt ani, de când România a aderat la UE, PIB-ul a crescut de la 3.300 la 6.200 USD pe cap de locuitor.  Exporturile produselor româneşti au crescut în această perioadă cu 30%. Astăzi, salariul mediu lunar al angajaților din România a ajuns la 550 de euro, pensia medie – la 200 de euro. Preţurile interne sunt stabile – inflația anuală este de doar 1%.

 Un studiu realizat în 1992 arăta că în perioada comunistă basarabenii o duceau nu mai rău decât românii de peste Prut, iar la unii indicatori, cum ar fi asigurarea cu electrocasnice, chiar mai bine.

Astăzi, Republica Moldova produce doar 75% din nivelul anului 1990. PIB-ul pe cap de locuitor este de 5 ori mai mic decât nivelul României. Exporturile sunt în cădere liberă şi acoperă importurile doar în proporţie de 40%. Salariul mediu pe economie a coborât la 215 euro pe lună, iar pensia medie nici nu ajunge la 50 de euro. Prețurile sunt în creștere galopantă, inflația în acest an a trecut de 12%. Populaţia cerşeşte bani de la stat, iar statul – de la instituţiile financiare internaţionale. Această imagine de coşmar pare că se multiplică de la an la an. De noi depinde cu adevărat doar sărăcia. De aceea am şi ajuns să exportam cerşetori.

După un sfert de secol de existență, Republica Moldova a ajuns  un stat falimentar, capturat de o clică oligarhică. Am creat un stat pentru a fura. Avem trei președinți, trei parlamente și trei guverne.  Elitele politice din Moldova, constituite pe principiul responsabilității limitate și fiind inconsecvente, mincinoase şi imorale, finanțate din bani negri, și-au subordonat toate instituțiile statului, care trebuie să servească cetățenii. Au instalat un regim în care totul se vinde și se cumpără. Fie că este vorba de locuri în parlament sau în guvern, în instituțiile judecătorești sau în agențiile de stat. În sate și orașe, conduc baronii locali, care se îmbogățesc din ceea ce mai ajunge în teritoriu. Apoi afaceriștii își recuperează investițiile din bugetul statului, adică din banii contribuabililor. Un funcționar de la o instituție financiară internațională a menționat că în Moldova fiecare cetățean lucrează șase săptămâni pe an pentru hoții de la guvernare.

Ce se mai poate face pentru a schimba această imagine de coșmar? Întrebarea nu este deloc ritorică. În ultimul timp, tot mai multă lume afirmă că salvarea pentru Republica Moldova este unirea cu România. Despre asta vorbesc tot mai des experții locali și internaționali. De aceasta s-au convins și unii foști premieri. La asta se gândesc și partenerii de dezvoltare. Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, de diferite naționalități, ajung la concluzia că doar prin unire se va realiza visul european al moldovenilor.

Mișcarea unionistă, lansată odată cu desprinderea de imperiul sovietic, a fost contestată permanent atât de structurile statale şi non-statale, cât şi de structurile externe, în special de cele ruseşti. Iniţial, ideologia unionistă a fost formulată încă la începutul anilor  90, la diferite forumuri de rang înalt, conferinţe naţionale şi internaţionale, inclusiv în programele politice ale Frontului Popular. 

În 1993, la o conferinţă  organizată de ASEM, un grup de economiști a formulat un concept, însoţit de  acțiuni de urmat pentru o integrare europeană  graduală, conjugată și coordonată. Ideea principală  era că viitorul societăţii noastre este în familia europeană, iar acolo putem ajunge doar acţionând împreună şi cu sprijinul României. Integrarea se propunea a fi realizată prin crearea unui spaţiu informaţional, economic şi educaţional comun între România şi Republica Moldova. Conceptul de integrare a fost prezentat ambelor Președinții - de la Cotroceni și de pe malul Bâcului. Au urmat învinuiri de antistatalism și măsuri administrative. Institutul de Cercetare Economică a fost desființat (la recomandarea lui Mircea Snegur). Economiștii au fost dați afară. Doi dintre ei au decedat în floarea vârstei... 

Mai recent, ideile unioniste sunt reflectate în mai multe publicații de pe ambele maluri ale Prutului. S-au lansat mai multe proiecte și platforme unioniste. S-a făcut şi estimarea costurilor unirii.  Această idee este susţinută și de UE și SUA. Elita politică din R. Moldova ezită să se pronunțe asupra proiectului unionist. Opoziția prorusească este categoric împotrivă. Este clar de ce – după ce DNA a devenit cea mai eficientă structură din Europa, după o eventuală unire, ambele grupări oligarhice vor trebui să plătească. Cu pușcăria.

În 2001, un prieten îmi spunea că dacă Occidentul percepe victoria electorală a comuniștilor moldoveni ca pe o virtuală deplasare de trupe rusești spre Prut, bineînțeles că România va adera la NATO în următorul val. România a aderat la NATO în 2004. Iar în 2007 a devenit parte din familia europeană. Acum, prietenul meu este convins că România se va reîntregi până în 2018, dar va fi un caz de forță majoră. Furnicile se vor uni împotriva elefantului.

 

Micu Sava

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

2 comentarii

 • Link la comentariu Micu Luni, 26 Octombrie 2015 07:34 postat de Micu

  Daca TRIBUNA plaseaza aceste informatii inseamna ca Gvernarea mafiota va descredita inca odata re-unirea.

 • Link la comentariu Luana Miercuri, 21 Octombrie 2015 03:13 postat de Luana

  PLANUL DE REZERVĂ AL GUVERNĂRII MAFIOTE:
  RE-UNIREA CU ROMÂNIA!
  –––––––––––––––––––––
  Chișinău, 16 oct. 2015.-
  Două din cele trei partide aflate la guvernare în Rep. Moldova/ PL și PLDM ?/ examinează în calitate de plan politic de rezervă RE-Unirea Republicii Moldova cu România. Informația a fost confirmată pentru TRIBUNA de surse din cadrul ambelor partide.
  Potrivit acestora, planul va fi pus în aplicare dacă ponderea partidelor democratice și pro-europene va scădea în continuare, iar cea a partidelor pro-ruse va crește. ”Dacă Moldova mai revine o dată în brațele Rusiei, e clar că nu va scăpa de acolo mulți ani înainte, poate decenii.
  De aceea, șansa noastră la un viitor democratic, european, va rămînea doar România și noi nu o vom rata”, a declarat unul dintre interlocutorii reporterului TRIBUNA.
  El a precizat că, deocamdată, nu e stabilit dacă se va merge pe calea unui referendum sau pe altă cale, deoarece ”problema se discută doar în cercuri foarte restrânse din conducerea celor două partide, iar astfel de aspecte se decid deja în cadrul unor discuții mai largi”.
  Totodată, sursele din ambele partide s-au arătat convinse că inițiativa lor ”ar avea o largă susținere în societate, mai ales acum cînd avem criza din UE și încercările Rusiei de a redeveni o supraputere mondială”.
  ––––––––––––––-
  Cristina Pendea
  http://tribuna.md/2015/10/15/planul-de-rezerva-al-guvernarii-unirea-cu-romania/

Lasă un comentariu