Evenimentul zilei

Lun01272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Contracronometru către ultima frontieră

Contracronometru către ultima frontieră

11 Decembrie 2015 - 

L­-am cunoscut pe actualul ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Steonescu, la o reuniune a jurnaliștilor români de pe ambele maluri ale Prutului.

Se întâmpla la începutul acestui an. Mi­a fost prezentat de colegii de breaslă, care îl cunoșteau, drept un diplomat tânăr, pasionat de problemele românilor din diaspora. M­-am întrebat atunci, de ce? Cuminte și rezervat, Dan Stoenescu urmărea cu atenție discuția despre ofurile jurnaliștilor români din România și Republica Moldova. Mi­-am zis atunci că e ceva ușor bizar ca un diplomat al MAE să stea chiar atât de concentrat și atent, aproape nemișcat preț de câteva ore bune, la o masă interminabilă de jurnaliști în calitate de speakeri. La cum ne dădeam noi cu părerea despre starea presei din România și Republica Moldova. Despre oligarhii media de la noi ce deveneau o specie rară și despre potentații zilei de la Chișinău. Despre cum este subreprezentată presa de limba română în Basarabia și despre cu Republica Moldova este un subiect oarecum de nișă la București. Încercam cu toții să ne batem capul pentru a veni cu idei vizionare despre cum ar trebui să funcționeze spațiul informațional comun România-­Republica Moldova. Era pentru prima dată când se adunau atât de mulți de jurnaliști de limbă română la un loc și, bașca, se dezbătea și un astfel de proiect îndrăzneț. Ne lipsea doar sprijinul politic.

A urmat apoi o întrevedere amicală la o masă, unde am schimbat și câteva cuvinte. Un tip modest, cultivat și cu foarte multe cunoștințe legate de problematica românilor din comunitățile istorice. M­a surprins plăcut să văd că diplomații români ies din birourile călduroase și din fotoliile confortabile de la MAE, pentru a veni să vorbească cu jurnaliștii despre astfel de probleme, oarecum de nișă. Atunci, mi­-am amintit și de ministrul Titus Corlățean care ne promitea nouă, presei, la început de mandat, că va face întâlniri informale „fără cravată și sacou” în care să ne explice, tot nouă jurnaliștilor muritori, cum stă treaba cu politica externă a României.

Fapt care, evident, nu avea să se consume niciodată. Totuși, acest tânăr diplomat nu avea acea stofă de aroganță și suficiență instituțională din care își croiesc mulți hainele cu care umblă pe culoarele de la MAE. Nici prin cap nu mi­a trecut că el va ajunge ministru pe un asemenea portofoliu în mai puțin de un an. Dar m­-am bucurat foarte tare când i­-am văzut numele pe lista tehnocraților lui Cioloș. Mi­-am dat seama atunci că după politruci corupți, precum David, România poate avea și un ministru de altă factură, unul care să corespundă unuia dintre cele mai reușite sloganuri din Piața, după tragedia din clubul Colectiv: „Tineri educați, România salvați!”

Cu toate acestea, timpul scurt pe care îl are la dispoziție îl obligă pe ministrul Stoenescu să se concentreze numai pe câteva proiecte primordiale și realizabile într­-un interval de timp relativ ingrat. Deși are multe în tolbă, după cum a declarat recent într­-un interviu pentru TVR, acestea trebuie prioritizate. Unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care a declarat că le va susține este crearea unui spațiu informațional comun România­-Republica Moldova. Notițele luate de la reuniunea jurnaliștilor de la începutul anului par să­i fi prins bine ministrului, care acum are de trecut și proba practică. Conștient sau nu, el se înhamă la o aventură quijotiană, dar cert este că va avea mult sprijin în acest proiect. Printre altele, va avea de luptat cu birocrația și delăsarea românească, dar și interesele meschine oligarhice de sorginte rusească de la Chișinău. „Spațiul informațional comun dorește să încurajeze mass­-media de limba română de pe ambele maluri ale Prutului, să aibă acces în cele două state, acces liber și gratuit. Dorim să creăm în colaborare cu celelalte instituții din România și Republica Moldova, facilități pentru crearea de posturi locale ale televiziunilor și posturilor de radio din România, și invers”, a spus Dan Stoenescu la TVR, care de altfel nu își imaginează altceva decât drumul Chișinăului înspre Europa. Numai că lui nu i se poate aplica clemența de un an de zile pentru a­și demonstra capacitățile executive, ca în cazul președintelui, ci el este sub presiunea acestui scurt răstimp. Mai mult, el are de demonstrat că în unele domenii sensibile este mai multă nevoie de un tehnocrat/specialist, decât de un politician carierist pentru care fotoliul confortabil de ministru este într­-adevăr „ultima frontieră”.

 

Mădălin Necșuțu

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu