Evenimentul zilei

Lun01272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „Jeana nu e moartă, Jeana se transformă”

„Jeana nu e moartă, Jeana se transformă”

27 Decembrie 2015 - 

Versurile artistului Mihai Mărgineanu, din piesa omonimă, par să se potrivească cel mai bine situației actuale din rândul comuniștilor lui Voronin. Nereformată și anacronică, formațiunea PCRM își dă de facto obștescul sfârșit prin dezertarea în masă a două treimi din număr total al deputaților pe care îi mai avea acest partid în actuala legislatură. O lovitură fatală pentru Vladimir Voronin care se vede în această a treia rupere a PCRM, trădat inclusiv de propriile rude.

Încăpățânarea sa, împletită cu apucăturile de „tătuc” de sorginte sovietică, nu puteau duce decât într­un astfel de punct în care s­a văzut înjunghiat inclusiv de al său „Brutus”, nepotul favorit pe care l­a ținut în brațe de atâția ani, Artur Reșetnicov. Acestă, împreună cu alți 13 deputați comuniști, au anunțat că vor platforma social­democratică „Pentru Moldova”. Un fel de aceeași Mărie, cu altă pălărie. În fond, dacă ar fi să împrumutăm termeni din marketing, ce se întâmplă acum este doar o „rebranduire” a comuniștilor în aceeași zonă de stânga, doar că introducerea sintagmei „social­democrat” ar trebui să dea un aer european și modern noii formațiuni.

Și de data aceasta, tonul noii scindări din PCRM și lovitura sub centură i­a fost aplicată lui Voronin, tot de o femeie. După Zinaida Greceanîi, cea care a fugit cu Igor Dodon și și­a unit destinele politice sub umbrela Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a venit rândul Violetei Ivanov să fugă cu Artur Reșetnicov în barca platformei politice „Pentru Moldova”, în așteptarea alegerilor anticipate ce se prefigurează la orizont. Mișcarea este una bună, în condițiile în care toate sondajele de opinie nu dau PCRM ca trecând pragul electoral pentru a accede în Parlament. Până peste câteva luni, aceștia ar putea să crească acest hibrid altoit de stânga pentru a vinde o nouă poveste politică votanților țării, cei cu memorie scurtă și mintea odihnită. După această nouă lovitură, a treia, Voronin seamănă tot mai mult cu un bunic rapace și nedorit. Unul pentru a cărui moștenire politică se bat de mai mulți ani o serie de nepoții vorace, dispuși să­l sufoce cu perna în somn pe „bătrânul edecar roșu”. Mișcarea de trupe în zona stângii nu este una tocmai întâmplătoare. Aproape concomitent, controversatul om de afaceri și sporadic politician, Vlad Plahotniuc, a anunțat că renunță la autosuspendarea din funcția de prim­vicepreședinte al Partidului Democrat și revine în partid pentru a forma o majoritate de guvernare. De altfel, președintele Nicolae Timofti a acuzat direct că se fac presiuni asupra sa și familiei sale din partea PD pentru a se numi un premier din tagma democraților, de preferat pe Vladimir Plahotniuc. Și matematica parlamentară indică faptul că noi „trădători”, așa cum obișnuiește Voronin să­i alinte pe fugarii de la curtea sa, ar putea să formeze în jurul PD­ului o nouă majoritate parlamentară cu 51 de mandate.

În noua majoritate, stânga ar domina partidele din zona dreptei și astfel am putea asista la prima majoritate de stânga după momentul „7 aprilie”. Una care ar mima, la fel ca până acum, drumul european al Republicii Moldova, unul plin de foști comuniști atroce ce fie s­au opus aderării la UE, fie au supt ca vițelul blând la cel puțin două țâțe. Butaforia încropită pe genunchi în laboratoarele subterane ale politicii de la Chișinău nu va rezista mult în ochii Bruxellesului, care știe că are în față doar un nou număr de iluzionism „a la russe”. Dacă „scenariul noii stângii”, cu afinități chipurile pro­europene, nu va reuși, atunci eșichierul politic de stânga va fi fărâmițat la vot, iar noua formațiune a lui Reșetnicov și Ivanov „va canibaliza” și ea din tortul de voturi al stângii.

Astfel, oferta politică variată din zona stângii nu va folosi nimănui, acolo unde vom avea comuniști, socialiști, „usatiști”, „pro­moldoveniști”, și nu în ultimul rând pediști. Ultimii, sigur, cu binecunoscutul aer european și reformator. Dar, vorba cântecului, spiritul politic al lui Voronin nu a murit, ci doar se transformă și se transferă în subsidiarele PCRM. Unele rebranduite și date după ras cu apă de colonie de la Paris, nu din cele vechi ce încă mai folosesc parfum rusesc. Însă mirosul comunismului încă persistă în haina transformată a multora de la Chișinău, indiferent dacăacum își croiesc costumele în capitalele Occidentului.

Lasă un comentariu