Evenimentul zilei

Joi11152018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Teoria relativității moldovenismului și cum moldovenii mezozoici au fondat Roma

Teoria relativității moldovenismului și cum moldovenii mezozoici au fondat Roma

09 August 2016 - 

Evoluția moldovenismului poate fi obiect de studiu științific. Să treci de la primitivisimul stalinist arhaic la plagierea altor teorii la fel de fantasmagonice în doar un secol, este totuși o realizare. Obiect de studiu interesant pentru psihiatri. Mai ales când „ideea națională” moldovenească este promovată de ne-moldoveni, nevorbitori de „moldovenescă”, care locuiesc în Basarabia mai puțin de două secole.

Astfel, descoperim o profundă analiză cuantică a istoriei moldovenilor pe site-ul edingagauz.md, copiată de pe moldovenii.md, iar de unde au mai copiat și aceia este imposibil de descifrat cu tehnologiile moderne. Analiza excremental-patriotică se numește „Opt motive, de ce moldovenii nu sunt români”. 

Încă de la început apare o mică nedumerire. Apartenența sau neapartenența la un popor necesită argumente, nu motive. Motivele țin de voință, și nu de știință. Cât de mult nu ai dori să fii chinez, tot moldovan rămâi. Deci, „moldovenii nu sunt români” pur și simplu pentru că așa trebuie. Așa au hotărât moldovenii.md, mai pe scurt. Deoarece articolul nu are prin urmare nimic în comun cu nicio știință, poate cu excepția psihiatriei, trebuie analizat ca atare, ca o disfuncție cerebrală într-un craniu lipsit și de vid. 

Primul motiv este că strămoșii moldovenilor sunt un popor care trăiește pe aceste teritorii de 8 000 de ani, începând de la Cucuteni-Tripolie. Este amuzant când găgăuzii vorbesc despre opt mii de ani, dar problema este alta. Cucuteni-Tripolie nu a fost un popor, ci este o cultură arheologică. Și se numește Ariușd-Cucuteni-Tripolie. Deci, dacă moldovenii se trag din cucutenieni, sunt de un neam cu românii. 

Al doilea motiv este că acești „strămoși” antediluvieni sunt creatorii multor civilizații antice, din Orientul Apropiat și Europa, inclusiv greacă și romană. Interesant, cum? Pentru că această cultură este una preindoeuropeană, distrusă de indo-europenii de la care provin popoarele europene, iar în Orientul Apropiat îndeobște au dominat culturile semitice. Dar moldoveniștii știu mai bine. A fost o cultură protomoldovenească supradezvoltată, care construia case cu două etaje și cum hrușciovcile contemporane au cinci etaje, se poate probabil deduce că moldo-cucutenienii erau aproape de a zbura în cosmos.

Al treilea motiv este că strămoșii moldovenilor au fost geto-dacii. Deci, strămoșii moldovenilor sunt cei care au distrus cultura cucuteniană, care erau strămoșii moldovenilor. Mai mult, savanții moldoveniști au determinat că geto-dacii sunt parte a popoarelor protolatine. Teorie plagiată de la propovăduitorii daciști, care și ei au fondat Roma. Al patrulea motiv este că romanizarea dacilor nu a existat. Din nou, teorie furată de la daciști. Cu mici modificări. Pentru daciști, romanii au ocupat doar 16% din Dacia, iar pentru moldoveniști aflăm că sunt 20%. Iar romanizarea nu s-a produs pentru că dacii erau deja vorbitori de latină. De unde știu moldoveniștii ce limbă vorbeau geto-dacii? Deci, moldovenii sunt urmașii cucutenienilor geto-daci de limbă latină. Dar românii ai cui urmași sunt, ai aztecilor scandinavi? 

Niciunul din primele patru motive nu are nicio legătură clară cu subiectul abordat. Cu același succes  puteau spune că moldovenii nu sunt români pentru că se trag din cianobacterii. Și ce au în comun cu toate acestea găgăuzii?  

Al cincilea motiv este cel mai scurt. Moldovenii niciodată nu s-au numit pe sine români, și și-au numit limba moldovenească. „Asta o spun toate cronicile moldovenești”, este singurul argument adus. Care cronici? Au descoperit probabil alte cronici prin arhivele NKVD-ului. Și cu „Carte românească de învățătură, de la pravile împărătești și de alte giudeațe, tradusă pre limba românească” a lui Vasile Lupu, ce facem? Pentru că marii cronicari moldoveni spuneau despre originea latină și unitatea de neam a tuturor celor care locuiesc în Țara Moldovei, Țara Muntenească și Țara Transilvaniei. 

Al șaselea motiv. „Românismul este o teorie greșită”. Este greșită pentru că a fost creată de transilvănenii aflați sub „Imperiul Ungar”. Unde au văzut moldoveniștii un imperiu ungar? Deci, ideea națională românească, bazată pe unitatea de limbă și cultură, este ceva greșit. Corectă este doar ideea națională moldovenească. Bazată desigur pe ideea națională rusă. 

Al șaptelea motiv este că limba și cultura moldovenească au fost privatizate. Mai concret, „naivii” moldoveni au fost jefuiți cultural de valahii superiori numeric. Este o teorie originală a lui Vasile Stati, care spunea în dicționarul său nedescifrabil că limba română este de fapt limba moldovenească cu denumirea schimbată. Cu logica stăm prost de tot. Dacă româna este moldovenească, atunci de ce trebuia dicționar moldovenesc-românesc? Aici mai apare panmoldovenismul, care afirmă că nu moldovenii sunt români, ci românii sunt moldoveni. De fapt, toți oamenii ar fi moldoveni, dacă nu ar fi cu toții ruși.

Al optulea motiv sunt mai multe. Este un fel de compilație a toate celelalte șapte, cu niște explicații. Printre altele se mai adaugă faptul că moldovenii nu pot proveni de la Roma, pentru că nu împărtășesc principiile romane „dezbină și domină” și „pâine și circ”. În primul rând acestea nu au fost principii ale Romei, ci strategii, folosite și până la romani și după, și din care face parte și moldovenismul. În al doilea rând, privind la concertele electorale adorate de moldoveni astăzi, încă nu este clar cui mai mult îi place circul. 

Un alt argument invocat în motivul opt este că fondatorii Moldovei nu au adoptat vulturul roman, ci capul de bour-zeul focului și drapelul roșu. În primul rând care zeu al focului? Moldovenii erau creștini. În al doilea rând, drapelul nu era roșu, ci purpuriu. Este culoarea imperială romană, preluată de mai toate țările europene în Evul Mediu. 

Desigur, cele opt motive universale ale identității moldovenești sunt scrise în limba rusă. Pentru că limba străveche moldovenească nu o cunosc toți moldovenii multinaționali din „Găgăuzia Unită”. Pentru că moldovenii sunt multinaționali și vorbesc mai multe limbi moldovenești, în special rusa. Pentru că cei mai moldoveni dintre moldoveni sunt găgăuzii, urmașii cucutenienilor geto-daci care au fondat Roma în parteneriat cu Federația Rusă. Delirium tremens !!!

Lasă un comentariu