Evenimentul zilei

Joi11152018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Lanțul slăbiciunilor candidaților combatanți

Lanțul slăbiciunilor candidaților combatanți

09 Septembrie 2016 - 

Este bine cunoscut show-ul TV „Lanțul slăbiciunilor”, unde concurenții se criticau, se acuzau, se bărfeau și se eliminau unul pe altul prin vot direct, public și argumentat (nu întotdeauna rațional). Dar așa arată și începutul de perioadă electorală prezidențială în Moldova. Perioadă care poate fi numită și „perioada candidaților combatanți”, după epoca similară din istoria Chinei (Epoca regatelor combatante) când mai multe state se luptau între ele pentru întâietate, fiecare împotriva fiecăruia.  Și alegerile prezidențiale la noi au început cu războaie toți împotriva tuturor, care nu ar fi nimic anormal, dacă nu ar fi un circ pentru analfabetismul politic al moldovenilor.

Războiul semnăturilor: Marian Lupu s-a grăbit puțin cu depunerea semnăturilor la CEC. Nici legal, nici moral nu este nimic grav în asta, dar era de așteptat că va provoca reacții. Primii au sărit liderii „opoziției papulare”. Acuzația de fraudă era deja pregătită, trebuia doar un pretext. Maia Sandu a inventat din mers și o ironie la adresa operativității democraților: „Dacă participa la Jocurile Olimpice de la Rio, PDM aducea un braț de medalii”. Sergiu Sârbu i-a răspuns imediat, și i-a amintit și de recordurile anterioare ale PLDM-ului, care la momentul acela nu provocau explozii ironice din partea fostului ministru al Educației: „Cred însă că e important să nu te limitezi la a fi un partid de Facebook, să cobori din mediul virtual în popor, să-ți faci echipă de partid la modul fizic, real, să nu confunzi like-urile de pe FB cu adeziuni politice, pentru că like-urile nu vor alerga prin teritoriu după semnături pentru tine, astfel ca tu să stai confortabil în birou și să te miri”.  Ceea ce a uitat Sergiu Sărbu era să-i spună că dacă la Olimpiadă participa PAS, delegația Moldovei ajungea abia după ceremonia de închidere. Totuși, primul loc pe listele electorale este ceva important, iar Andrei Năstase a rămas cu ai săi „100 de mii de protestatari”, „400 de mii de semnături” și titlurile onorifice acordate de Jurnal TV, dar cu buza umflată.

Blocada Chișinăului: Deși Dorin Chirtoacă este „jinovat” încă de la începutul primului mandat de primar, în preajma prezidențialelor gradul său de vinovăție a crescut în proporții geometrice.  Asaltul necontenit al castelului primăriei de către diferiți haiduci locali este susținut activ de brigada PPEM din Consiliul Municipal, în frunte neobositul Oazu Nantoi. Așa că Mihai Ghimpu a considerat necesar să intervină în sprijinul primarului general. Deși relațiile dintre Iurie Leancă și „vasalul” său de partid, Oazu Nantoi, sunt de pace prin război, fostul premier a refuzat să accepte ultimatului liderului PL. Drept urmare, acordul dintre majoritatea parlamentară și PPEM (doi deputați) a rămas fără PL.

Iurie Leancă a făcut greșeala să amintească de corupția de la primărie. Atunci i s-a amintit și lui despre semnăturile de aur pentru cedarea pachetului majoritar la BEM și pentru împrumuturile grandioase de la BNM. A fost doar un simplu prim-ministru, iar acum vrea să fie un simplu președinte, într-un simplu stat, pur și simplu independent. Totuși, este bine că Iurie Leancă s-a apucat în sfârșit de politică, după ce a învins fumatul.

Între timp, Curtea de Apel Bălți le-a tăiat avântul cetelor de haiduci chișinăuieni în frunte cu fostul liberal Victor Chironda. Deși prins între funcționarii corupți de la primărie și haiducii din stradă care vor să devină funcționari corupți la primărie, Dorin Chirtoacă pare obosit, dar până se organizează referendumul se va încheia și mandatul.

Jandarmul român, „bratanul” lui Igor Dodon: Deși campania electorală începe abia pe 29 septembire, campania socialiștilor împotriva poporului român nu are limite temporale. Capodopera poetică a socialiștilor „Jandarmul roman, nu va fi la noi stăpân” a pornit în avangarda cursei electorale a liderului socialiștilor.  Copiatul a rămas talentul socialiștilor, în ciuda protestelor comune cu Maia Sandu. A rămas să iasa că lozincile „Deșteapta-te, moldovane” și „Treceți batalioane moldovenești Prutul”. Cel mai interesant este că în apărarea unioniștilor a sărit neunionistul Iurie Leancă, care a depus și o sesizare la CEC: „Pliantele electorale cu care Igor Dodon împânzește Moldova promovează o temă falsă, al cărei obiectiv este să creeze discordie între cetățenii Moldovei. Lui Dodon nu îi pasă de moldoveni, ci doar de crearea unui sentiment de frică pe care să îl poată exploata pentru a veni la putere. Candidatul Moscovei folosește o temă de propagandă învechită, cu rol de sperietoare, rămânând astfel blocat în secolul trecut”.  Mai concret ar fi că Dodon vrea să-i țină pe moldoveni blocați în secolul trecut, iar el s-a acomodat cu success la capitalismul occidental al secolului prezent.

 „Jios Maia”: Astfel poate fi numită campania, începută mai demult dar accentuată acum la Jurnal TV, pentru a o determina pe Maia Sandu să aleagă între candidații unici Andrei și Năstase. Încăpățânarea cu care Maia își menține candidatura la funcția de președinte devine deranjantă pentru „televiziunile libere”. Nu în zadar, aceasta a ajuns să refuze invitația lui Val Butnaru la o dezbatere cu Andrei Năstase, argumentând prin „lipsa de echidistanță” a postului TV. Acum va bate și artileria mai pe scurtă a lui Constantin Cheianu despre Maia Sandu, omul („oama”) lui Plahotniuc.

Mai mult, ca orice mare conducător, Andrei Năstase a făcut rost și de un oracol. Pe post de ghicitoare de curte a intervenit acum „profetul” Ion Sturza.  Acesta i-a spus clar, că „fără Andrei Năstase, ea nu contează”.  După care i-a făcut o pledoarie liderului PPDA, amintind că de fapt acesta nu dorește nicio funcție: „Și mai știu că Andrei este gata să cedeze. Oricât ar fi de straniu, pentru el este important să spargă sistemul, nu e postul în sine”.

Toată lumea știe că Andrei Năstase nu dorește nicio funcție, iar titlurile și funcțiile protestatare i-au fost acordate forțat de către popor. Acum Andrei Năstase luptă pentru președinție, asta pentru binele poporului, dar după aceasta liderul DA se va gândi serios care funcție să NU o dorească mai departe, cea de Mitropolit al „Întregii Moldove”, sau al Mitropoliei Basarabiei.

Tot acest turnir necavaleresc al alegerilor prezidențiale se va încheia ca într-un alt show televizat, unde concurenții înfrânți în cel mai direct sens cădeau într-o groapă. Dar o altă groapă, nu cea în care se află de două decenii Republica Moldova.  Pentru că politicienii moldoveni reprezintă ideal moravurile moldovenilor. Iar clasa politică nouă s-a dovedit a fi mai străveche decât cea veche.  Commentarii de Bello Civili  !!!

Lasă un comentariu