Evenimentul zilei

Joi11152018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Proiectul sovietic „statalitatea moldovenească”. O făcătură ordinară!

Proiectul sovietic „statalitatea moldovenească”. O făcătură ordinară!

14 Octombrie 2016 - 

Teoria „statalității moldovenești”, inventată de propaganda sovietică, a fost un element mereu prezent în campaniile electorale din Republica Moldova. Cum a și fost concepută, aceasta nu presupunea consolidarea statului Republica Moldova sub diferite aspecte, ci pur și simplu o camuflare a românofobiei cu scopul menținerii în sfera de influență a Moscovei.

Starea deplorabilă în care s-a trezit Republica Moldova după 25 de ani de independență se datorează în mare parte anume partidelor ultrastataliste care s-au perindat la guvernare la Chișinău. Acestea nu s-au preocupat în realitate de consolidarea statului, prin combaterea corupției sau reforme democratice, ci prin lozinci condimentate cu principii leniniste, în care vinovat de problemele Moldovei era oricine, numai nu moștenirea ocupației sovietice. De fapt, conservarea acestei moșteniri a fost și chintesența statalității moldovenești în conceptul celor care s-au angajat să o apere, dezvolte sau păstreze (în funcție de conjunctura electorală concretă). Marii stataliști nu au încercat să construiască un stat viabil, ci doar să legitimeze o continuitate statală inventată, din care au făcut motivul în sine al existenței sale.

Dar statalitatea moldovenească autentică nu se află deloc la Chișinău. Țara Moldovei, la care fac referire frecventă așa-numiții stataliști, nu a dispărut. Un stat îndeobște nu poate dispărea. Acesta poate fi anexat, se poate destrăma în mai multe state, poate suferi transformări radicale, sau se poate uni cu un alt stat formând o entitate nouă. În cazul Principatului Moldovei este ultima variantă. Insinuarea că Muntenia (Țara Românească) ar fi anexat Moldova este un idiotism fără margini. Cele două state erau egale ca resurse și nivel de dezvoltare, și nici nu erau independente la moment, pentru a putea duce o politică externă expansionistă.  Și ce fel de anexare poate fi, dacă domnitor comun a devenit moldoveanul Alexandru Ioan Cuza??? Cine anexează și apoi dă puterea celui anexat??? Moldova și Muntenia s-au unit, formând un nou stat, care a devenit și continuator și moștenitor al ambelor. Statalitatea moldovenească autentică este România. Cu Republica Moldova este altă istorie.

Astzăi, statul independent Republica Moldova este consecința unei greșeli de calcul a „părinților fondatori” ai Uniunii Sovietice. După destrămarea Imperiului Rus, pe care tot ei au adus-o, și revenirea Basarabiei în componența Moldovei prin unirea cu România, bolșevicii au alcătuit proiectul unei alte „statalități moldovenești”. Prima tentativă de realizare s-a prăbușit imediat. Republica Sovietică Socialistă Basarabeană, creată la Odesa, transferată ulterior la Tiraspol și existentă doar prin așa-numitul său „guvern provizoriu”, a fost desființată îndată ce regiunea Odesa a fost eliberată de generalul alb Denikin. Proiectul a fost reluat după stabilizarea situației interne a Rusiei sovietice, și tot în stânga Nistrului, prin Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească. Aceasta avea ca scop anume extinderea peste Nistru asupra Basarabiei, dar și extinderea revoluției asupra întregii Românii. Parțial, proiectul a reușit în 1940, când armatele sovietice ocupă Basarabia și ridică RASSM la rang de republică unională, cu anumite modificări teritoriale. 

Totul mergea bine, până când URSS s-a prăbușit, lucru neplanificat de către fondatori. Și atunci statul absolut fictiv RSSM, s-a trezit  independent și suveran. Renașterea conștiinței naționale a basarabenilor a adus și „riscul” reunificării cu România. Atunci proiectul „statalitate moldovenească” a fost relansat, și din nou peste Nistru. RMN-ul separatist, pornește din același loc, de la același creator, și cu aceeași strategie, extinderea spre vest. Scopul acestei republici încă nerecunoscute este nu independența, și nu alipirea la Rusia, ci „reunificarea” cu Moldova, desigur cu anumite condiții. Aceste condiții vor transnistriza dreapta Nistrului, și așa puternic rusificată, și va reface astfel fostul RSSM. Iar pentru a promova această direcție la Chișinău, Moscova folosește politicieni care promovează ideea unei statalități care privește peste Nistru, nu peste Prut.

Dar deoarece „republicile” succesive create la Kremlin duc o lipsă acută de legitimitate, atât etnică cât și istorică, propagandiștii locali au uzurpat continuitatea Moldovei medievale, și astfel Igor Dodon a devenit vizitator permanent al poalei lui Ștefan cel Mare. Această uzurpare se manifestă prin identificarea Republicii Moldova cu Țara Moldovei, teza principală a moldoveniștilor, categoric antiromâni dar profund pro-transnistreni. În aceste condiții, Republica Moldova are de ales între statalitatea autentică, ce o leagă indivizibil de România, și statalitatea sovietică, ce o lipsește de orice legitimitate de existență, inclusiv cea de a putra numele de Moldova. Iar pentru a face această alegere, este suficient a consulta o hartă, și a vedea că Moldova istorică s-a fondat la Baia, nu la Balta. Falsa res publica !!!

 

Lasă un comentariu