Evenimentul zilei

Ma12182018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Dictatul propagandistic al Rusiei

Dictatul propagandistic al Rusiei

21 Octombrie 2016 - 

Odată cu venirea la putere în Rusia a bolșevicilor în 1917, politica expansionistă a Moscovei a îmbrăcat o altă formă. Dacă pentru regimul țarist argumentul forței era suficient pentru anexarea unor teritorii, atunci regimul bolșevic a îmbrăcat același imperialism velicorus într-o propagandă bine pusă la punct, care putea argumenta orice atrocitate comisă.

După destrămarea URSS, vechea propagandă bazată pe principiile marxist-leniniste nu mai putea asigura o acoperire suficientă, mai ales când forța militară și conjunctura geopolitică nu mai permitea anexiuni arbitrare. Propaganda de astăzi a Rusiei, care sub orice regim nu s-ar afla, nu abandonează expansionismul ca rațiune de stat, s-a diversificat  puternic și a depășit deja sub aspect calitativ lozincile sovietice.

Kremlinul are pentru diferite spații o propagandă diferită, în funcție caracteristicile etnice, religioase și de mentalitate a fiecărui stat. În România sau Grecia, propaganda se axează pe solidaritatea ortodoxă. În statele sud-slave pe o combinație între ortodoxie și solidaritatea slavă. Pentru slavii de vest, panslavismul. În Asia insinuează că Rusia ar fi un stat preponderent asiatic, iar în Europa insinuează că este preponderent europeană. Pe alocuri susține partide de extremă dreapta, mișcări antiglobaliste, iar în alte regiuni mișcări deschis socialise sau comuniste. La fel cum în lumea islamică folosește populația musulmană din Rusia, iar în Europa își creează artificial imaginea de lider al Creștinătății. Pe interior strategia este aceeași, răspunzând corespunzător fiecărei categorii de cetățeni respectiv.

Pentru spațiul ex-sovietic, a cărui independență reală Rusia nu a recunoscut-o niciodată, strategia este diferită, dar bazată pe aceleași principii. Valorile creștine și lozincile marxiste sunt îmbina profesionist într-o propagandă care face din Rusia lider al ambelor, fără ca însă cele două tabere să se observe una pe alta, sau în unele cazuri reușind să le inducă senzația că valorile creștine și preceptele leniniste ar fi același lucru. Dar pentru fostele republici unionale sunt folosite și elemente specifice. Și acestea sunt scrise aparte pentru fiecare republică aparte. Cât nu ar fi de straniu, în acest spațiu Moscova folosește cu succes anume principiile democrației, pentru a-și impune interesele. Apărarea drepturilor minorităților și voința majorității s-au transformat în alfabetul propagandei ruse în părghii eficiente de presiune politică.

În Rusia propriu-zisă, toate aceste principii sunt permanent combătute, ca aparținând „Occidentului în putrefacție”, sau bine camuflate, pentru a prezenta Rusia drept un exemplu adevărat al democrației și libertății. Și nici Republica Moldova nu este o excepție. Pentru aceasta, Kremlinul a moștenit e la Uniunea Sovietică două părghii esențiale. Prima este o comunitate rusofonă. A doua este o parte importantă a populației băștinașe, cu mentalitatea deja deformată de porpaganda sovietică, și cu o mentalitate ușor de manipulat pe direcția prorusă. Nostalgia față de perioada sovietică, în care o parte a populațâiei s-a bucurat de importante privilegii, combinată cu dificultățile social-economice ale perioadei de tranziție, care în Republica Moldova parcă nu se mai încheie niciodată, oferă Rusiei un spațiu larg de acțiune și din start un avantaj față de promotorii vectorului vestic de dezvoltare și integrare.

Nu în zadar, pentru a critica guvernarea proeuropeană  de la Chișinău este suficient a invoca anumite sondaje, unde adepții integrării în Uniunea Vamală prevalează. La fel, este suficient a invoca opinia majorității, modelată anterior de moldovenismul sovietic, pentru a combate identitatea românească a basarabenilor. Faptul că o mare parte din populația Republicii Moldova este prizonieră a stereotipurilor sovietice, deseori până la absurditate, nu contează, pentru că voința majorității este decisivă în democrație. În schimb, în viziunea prezentată de Moscova, adepții integrării europene sau euro-atlantice, sau a unirii cu România, sunt tratați ca fiind fie corupți de Occident, fie „manipulați” de așa-numita propagandă „imperialistă”. 

De cealaltă parte, populația rusofonă este folosită în Republica Moldova, la fel ca și în alte țări, drept carne de tun pentru propaganda internă și externă rusă. Pe de o parte, rusofonii sunt împinși către șovinism, ceea ce-i izolează în societățile respective. Pe de altă parte, statele respective sunt acuzate de încălcarea drepturilor minorității rusofone, iar aceștia prezentați în exterior drept victime ale „extremismului”. Dar dacă strategia are efect, se impune declararea limbii ruse ca limbă oficială, ceea ce în condițiile șovinismului minorității rusofone se transformă în dictat. Și se ajunge la absurditatea când refuzul de a declara limba rusă drept oficială este prezentat în propagandă drept încălcarea drepturilor minorități ruse.

Alegerile sunt ocazia perfectă de fiecare dată, pentru a pune în aplicare toate aceste strategii. Iar pentru asigurarea succesului, propaganda este dublată de o finanțare masivă a forțelor proruse inflitrate în acele state. Și premierul Muntenegrului a avertizat despre finanțarea partidelor de opoziție în preajma alegerilor parlamentare, pentru o ultimă încercare de a opri integrarea în NATO, deși tratatul de aderare a fost deja semnat. Însă în Republica Moldova nu sunt doar partide proruse, dar partide ruse, care promovează exclusiv interesele Rusie, camuflate propagandistic în interese moldovenești, dar care dezavantajează Republica Moldova pe toate planurile. Aceste partide nu sunt doar anti-NATO, sau doresc denunțarea Acordului de Asociere cu UE. Aceste partide planifică federalizarea Republicii Moldova, legalizarea regimului separatist de la Tiraspol, cedarea puterii de fapt către Tiraspol, și legalizarea stării de ocupație militară din partea armatei ruse. Și anume aceste partide forțează acum Președinția, la fel cum au forțat anterior separatiștii Nistrul. Regnum mendaciorum !!!

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu