Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „Prezidenții” penali și găinarii cu viitor

„Prezidenții” penali și găinarii cu viitor

24 Octombrie 2016 - 

Toamna aceasta nu se vor număra bobocii la Chișinău. Ci mai degrabă penalii care vor să fie în fruntea statului. Cei mai mulți se găsesc pe tronsonul de stânga, acolo unde simpatizanții Moscovei umblă cu tinichele grele legate de cozi. Unele care zornăie din distanță a copeici găurite.

Totul pare a fi un concurs între penalii ce se dedulcesc constant la caviarul Moscovei. Acesta nu vine oricum. Ocolite sunt căile domnilor ce au de a face cu marea putere de răsărit. Fie că vorbim de finanțări prin offshor-uri, fie de bani ai crimei organizate și corupție din zona căilor ferate ruse sau de spălări masive de bănci prin circuite financiare ce implică magistrați corupți și bănci-paravane. Însă toți candidații pro-ruși au în comun grave probleme ce țin de sfera penalului. Toți au în comun intrarea în zona politicii și ascunderea sub mantaua imunității și influenței politice. De acolo, speră ei, și-ar putea derula în continuare business-urile prospere, aruncând de pe masa lor îmbelșugată copeici către credulii și nostalgicii vremurilor sovietice. Electoratul din zona de stânga nu este tocmai cel mai educat. O țintă ușoară pentru politicienii populiști care aruncă cu nonșalanță vorbe pe care aceștia le sorb apoi pentru o satisfacție de moment, dar care nu le vor ține de foame în anii ce vor urma. Moldovenism, patriotism, relații bune cu Mama-Rusie. Lapte, vin și miere, mere în panere!

Primul în capul listei este Dodon care în această campanie a primit mai multe lovituri grele. Jurnaliștii RISE le-au umblat socialiștilor prin dulapurile offshor și le-au găsit scheletele din Bahamas. Mai mult, Dodon a ales tactica speriatului și i-a amenințat pe ziariști cu judecata, numai că atenția justiției, pe care o atrage tot mai mult în jurul afacerilor sale, s-ar putea să-i aducă chiar lui și acoliților săi nedoritul zăngănit de cătușe. Vorba aia, ai grijă ce-ți dorești! Apoi, EvZ Moldova a demonstrat cum firmele ale căror exporturi în Rusia și pe care s-a lăudat că le-a ajutat „prezidentul” Dodon cotizează cu regularitate la partid. Chiar dacă Dodon s-a jurat agramat că le rupe „capurile” colegilor dacă îi prinde cu așa ceva. Bașca, aceștia au mai creat și firme noi în scopul acesta.

Moscova și-a găsit o altă metodă de finanțare indirectă a PSRM, lăsând merele moldovenești să treacă pe sub „cordonul sanitar” instituit în scop politic în schimb cotizației de partid. Numai că această campanie va mai dura încă o lună și ceva îmi spune că Dodon&Co vor avea parte de noi povești cu iz penal în care este implicat acesta. Ajutat și de părinți, săracul amator de viață bună și caviar rusesc, nu va mai avea pe unde scoate cămașa federalistă pe care Moscova îl pune să o îmbrace de fiecare dată când iese în fața moldovenilor să le vorbească de patriotism.

Din aceeași zonă populistă și a mafiei gulerelor albe vine și Renato Usatîi. Un personaj aparent desprins din filmele de comedie cu gangsteri amatori. Dar aparențele pot înșela întotdeauna, iar insistența cu care revine în Moldova după fiecare episod penal, ne duce cu gândul la faptul că Moscova îl vrea la putere cu orice preț, cu toate piedicile puse Curtea Constituțională. Episodul tentativei de asasinat la Londra asupra unui bancher rus care rula banii șefilor săi de la căile ferate ruse, aflate direct în subordinea lui Putin, este pe cale să îl înfunde pe liderul de facto al Partidul Nostru, cu tot cu „prezidentul” său, Dmitri Ciubașenko.

Un joint venture al organelor de ancheta de la Chișinău-București-Londra pare să-l fi prins pe Usatîi într-un soi de Triunghi al Bermudelor. Unul din care celălalt om al Moscovei nu pare să aibă scăpare după ultimele dezvoltări din această poveste ce îl mânjește tot mai tare pe „asasinul în lege”, așa cum îl numeau cei de la RISE în urmă cu circa doi ani.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă, este un alt personaj de poveste cu degete lipicioase și conexiuni la Moscova. Este vorba de primarul de Orhei, Ilan Shor, care și-a tras partid de după gratii. L-a rebranduit cu numele său și pozează acum într-un Robin Hood local care nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase, în ceea ce privește furtul miliardului. Dacă ar fi român, am putea spune că este amuzant cum tot încearcă el „să o întoarcă ca la Ploiești” și cu anchetatorii, dar și cu opinia publică.

Constrâns de justiție, și el lucrează prin proxy-ul său politic, pe scurt doamna „prezidentă” Inna Popenco. Un personaj șters, dar menit să țină partidul pe firmamentul politic de pe Bâc și chiar să-l crească pentru eventualele alegeri parlamentare anticipate. Și Shor, la fel ca Usatîi, speră să-și apere spatele și să-și reia businness-urile sub capa deputățească. După toată această așezare în scenă a personajelor, la final, îmi vin în minte cuvintele ofițerului sovietic din piesa de teatru „Hronicul Găinarilor”, pusă în scenă după romanul genialului Aureliu Busuioc. Unele la care mai completez și eu: cu așa „prezidenți”, Găinarii au viitor!

Lasă un comentariu