Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii La Cosa Nostra de Kișinev sau toți consiglierii „prezidentului de caviar”

La Cosa Nostra de Kișinev sau toți consiglierii „prezidentului de caviar”

28 Octombrie 2016 - 

Nicio săptămână fără corupție la cel mai înalt nivel. Acesta ar putea fi sloganul perfect de campanie pentru Igari Dodon.

Cel ce se vrea „zăpăcitul din capul statului”, dacă ar fi să-l cităm pe regretatul actor, Amza Pelea, se developează încet ca un personaj tot mai desprins din filmele rusești cu bandiți, decât ca un șef de țară. Nici nu mai știi cu care investigație jurnalistică să începi. Ba cu banii de sediu la partid, ba cu milioanele rusești din Bahamas, ba cu șpaga „de dragul partidului” pe care o percepe de la firmele exportatoare în Rusia, ba cu camarila sa venală și combinațiile de oricare tip cu absolut oricine.

Peste tot numai bani obținuți din activități ilegale. Poate deja Dodon ar trebui să primească titlul de „hoț în lege” sau cel de Kingpin-ul combinațiilor oneroase. Dar acesta nu este singur în toată lucrarea sa, ci este ajutat de „toții oamenii președintelui”, bine organizați într-un fel de Cosa Nostra cu iz de Bâc. La câte s-au scris despre el în ultima perioadă, o să începem să credem că tovarășul său de politichie Renato Usatîi joacă la „pitici”, doar în liga a doua din Rusia.

Dacă tot iubește atât de tare Rusia, am fi înclinați să credem că Dodon ar trebui să pupe poala lui Kirill și să se apuce de business exclusiv doar cu Rusia. Însă nici vorbă. Banii nu au miros, cum zicea bătrânul împărat roman Vespasian, iar România este și mai aproape. Cum România, ar zice unii naivi?

Show-urile de gargară populistă anti-românească și ruptul hărților sunt doar spectacole ieftine pentru alde gură-cască. Acel electorat mai puțin dotat intelectual, care încă mai crede în basmele lui Dodon și se lasă speriat de „fașîștii rumâni” inventați de ilustrul său mentor, comunistul Vladimir Voronin. Cei care ascultă poveștile propagandei sovietice despre „jandarmul român” cu palma grea și se lasă duși în visare de aburii alcoolului pe „Ochi chyornye”. Totul în timp ce parlamentarii lui Dodon stau bine mersi cu pașapoartele românești în buzunar, gata de fugă spre Evropa, în cazul în care vor scufunda corabia moldovenească.

Dar, ca orice căpetenie de Mafie, Dodon este înconjurat și de o serie de locotenenți, antrenați să miroasă bani și să-i scoată chiar și din piatră seacă. Mai ceva ca niște ogari de vânătoare. Cea mai nouă investigație despre „clanul Dodon” îi aduce în lumina reflectoarelor pe „consiglierii” săi. Un fel de „titușkii” la costum care se pricep la cărat genți pentru ca Preacuviosul Dodon să poată poza virginal și imaculat în bun creștin la Căpriana sau cu tătuca Kirill. Cum afacerile se țin aproape, Dodon și-a scos la înaintare fratele, Alexandru Dodon, și pe un anume Vadim Ciubara, un afacerist moldovenist cu firmă la București. Păi, cum așa? Dar ce are una cu alta? Au banii vreun miros?

Despre acest Ciubara, una dintre mâinile drept ale lui Dodon, RISE a scris că deține firma de consultanță SMG Perfect Deal SRL, cu sediul la București, dar și una la Moscova Media Invest Service, ce este la rândul său acționară majoritară la Telesistem TV Srl, ce deține o altă goarnă propagandistică a PSRM, și anume Accent TV. O caracatiță și un paravan de făcut bani pe relația București-Chișinău- Moscova.

Păi, ce altceva să aștepți de la Dodon, un moldovenist sadea ce stă cu pașaportul românesc într-un buzunar și copeicile rusești în celălalt. Mâine-poimâine nu ar fi exclus să-l vezi pe acest Ciubara drept „șeful aparatului” statalist al lui Dodon, responsabil de relația cu Bucureștiul. Votul prezidențial se apropie cu pași repezi, așa că cetățenii vor putea să pună ștampila inclusiv pe acest personaj desprins din firmele cu gangsteri, dar o fac pe cheltuiala și viitor lor și al copiilor. Ironic sau nu, Moldova poate avea viitor, dar numai fără Dodon&Co!

Lasă un comentariu